Burma'da 15 Bin Ölü, 30 Bin Kayıp

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Ruh Hali:Mutlu
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Burma'da 15 Bin Ölü, 30 Bin Kayıp

Mesaj gönderen Siyabend » 06 May 2008 13:46

Nargis kasırgasının vurduğu Burma'da ölü sayısı giderek artıyor. Son bilançoya göre en az 15 bin kişi hayatını kaybetti ve 30 bin kişi de kayboldu. Uluslar arası toplum yardım için alarma geçti.

Nargis kasırgası arkasında binlerce ölü ve yıkım bıraktı. Kasırgadan üç gün sonra ölü sayısı giderek artıyor. Pazar günü 350 ölüden, resmi bilanço Salı günü 15 bine yükseldi. Bunlarda 10 bini sadece ülkenin güneydoğusundaki Bogalay'da hayatını kaybetti. Tayland Dışişleri Bakanı Noppadol Pattama Bangkok'ta Burma büyükelçisi ile yaptığı toplantı çıkışında en az 30 bin kişinin de kaybolduğunu açıkladı.

Bu dramatik kayıpların yanı sıra hayatta kalanlar açısından sağlık koşulları konusunda tam bir felaket yaşanıyor. Burma'da faaliyet yürütme izni olan nadir insani organizasyonlardan biri World Vision, bu kasırganın Aralık 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunamiden daha kötü sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Felaketin boyutları karşısında Burma makamları sonuçta uluslar arası yardımı kabul etti. Burma generalleri genelde ülkesinin sorunlara karşı yeterli olduğu gerekçesiyle yardımları reddediyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM'nin acil yardım için elinden geleni yapacağını söyledi.

BM Burma'ya beş uzman ekip gönderecek. BM Çocuk Fonu UNICEF ise beş misyon gönderirken, Dünya Gıda Programı (PAM) Rangoun'da 500 ton gıda stok etti.

ABD Burma'ya acil 250 bin dolar verdi. ABD Başkanı'nın eşi Laura Bush, daha fazla yardımda bulunacaklarını açıklarken, Burma cuntasını da yardımları hızlı şekilde kabul etmeye çağırdı. Laura Bush, generalleri alarma geçme konusunda görevini yerine getirmemekle suçladı. Avrupa Komisyonu başta barınma olanakları ve temiz su için olmak üzere 2 milyon euro yardım açıklaması yaptı. Bununla birlikte Fransa 200 bin euro verirken, Norveç, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Almanya, İsveç, Tayland, Avustralya ve Kanada da ekonomik ve lojistik destek açıklaması yaptı.

“Gündem & Haberler” sayfasına dön