Gürcü Subayların Üniformaları TSK’dan

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Ruh Hali:Mutlu
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Gürcü Subayların Üniformaları TSK’dan

Mesaj gönderen Siyabend » 10 Ağu 2008 11:19

Rusya ile sıcak çatışma içerisinde olan Gürcistan ordusu, 1997 yılından bu yana Türk ordusunun desteğiyle yenilenirken, son yıldır Ankara ve Tiflis arasında 10 yıldır yakın bir askeri işbirliği bulunuyor.

1993 yılında Rusya ve diğer Kuzey Kafkasya halklarınca desteklenen Abhazya yönetimi karşısında ağır bir yenilgiye uğrayan Gürcistan, ordusunu modernize etmek için ABD ve Türkiye’nin kapısını çaldı. Türkiye tarafından ilk olarak 1996 yılında Gürcistan’a 2 milyon 478 bin dolar tutarında askeri yardım yapıldı. Ancak asıl işbirliği 1997 yılında Askeri Eğitim İşbirliği anlaşması ile başladı.

Ayrıca, Gürcistan ordusunu yönetecek olan subayların yetiştirildiği Gürcistan Müşterek Harp Okulu, Türkiye’nin desteğiyle Gürcistan Savunma Akademisi adıyla yeniden düzenlendi. Halen bu okuldaki eğitim büyük oranda Türk subaylar tarafından sağlanıyor. Anlaşma kapsamında Gürcü öğrenciler karşılıklı öğrenci değişimi kapsamında Türkiye’ye getirilerek Harp Okulu’nda eğitim alıyor.

Karşılıklı anlaşma kapsamında askeri işbirliğinin en çok görüldüğü alan ise Gürcü Özel Kuvvetleri’nin ve komando birliklerinin eğitilmesi. Gürcü özel kuvvetlerinin giydiği üniformalar bile Türkiye tarafından hibe ediliyor.

2001 yılında da Türkiye, Gürcistan’a iki adet UH-1H tipi askeri helikopter hibe etti. Aynı zamanda 40 ton yakıt, yedek parça ve teknik destek sağlama teminatı verdi. Gürcistan donanmasına da iki adet çıkarma gemisi hibe edildi.

İki ülke geçen yıl sınır bölgesinde ortak güvenlik tatbikatı yaparken, Türkiye, Gürcistan’ın Marneuli Havaalanı’nın yeniden yapılandırılmasını üstlendi. Bu havaalanı, önceki gün Rus savaş uçaklarının bombaladığı yerlerden biriydi.

Keçka Esmer
Acemi Er
Acemi Er
Ruh Hali:Mutlu
Burç:Başak

Re: Gürcü Subayların Üniformaları TSK’dan

Mesaj gönderen Keçka Esmer » 11 Ağu 2008 08:59

O zaman Rusya boşuna bizi suçlamıyor.
reis
Albay
Albay
Ruh Hali:Yorgun