Eski DEP Milletvekili Leyla Zana, Halepçe Mağdurları Merkezi (CHAK) Norveç Komitesi tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak gösterildi.
Türk Meclisi’ne seçilen ilk Kürt kadın milletvekili eski DEP’li Leyla Zana, CHAK Norveç Komitesi tarafından 2009 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. ANF’ye bilgi veren Hollanda’daki CHAK Genel Merkezi sözcüsü Ali Mahmud ve CHAK Norveç Komitesi Sorumlusu Refiq Xefur, CHAK’ın ikinci kez Leyla Zana’yı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğini belirtti. CHAK 2004 yılında da Zana’yı aday olarak göstermişti. Refiq Xefur Norveççe, Fransızca ve İngilizce dillerinde Oslo’daki Nobel Barış Ödülü’ne başvuruda bulunduklarını bildirdi.
Nobel Enstitüsü’ne yapılan başvuruda Leyla Zana’nın yaşamını barış, özgürlük ve kadın haklarına adadığı belirtilirken ömrünün 10 yılını hapiste geçirdiği hatırlatıldı. “Ne İşkenceler, ne cezaevindeki yaşam zorlukları onun mücadele azmini zayıflatmadı” ifadesinin kullanıldığı başvuruda, Zana’nın mücadelesinin Ortadoğu’da binlerce kadını özgürlük, eşitlik ve kardeşlik yolunda cesaretlendirdiği kaydedildi. CHAK Norveç Komitesi, “Bu kadının mücadelesinin Nobel Barış Ödülü’nü hak ettiğini düşünüyoruz. Leyla Zana’ya bu ödülün verilmesi bu bölgede eşitlik ve özürlüğe sizin tarafınızdan bir katkı olacaktır” dedi. CHAK, “Leyla Zana’nın Nobel Barış Ödülü adayları listesinde yer almasını ve siyasetin bu kararda bir engel oluşturmamasını diliyoruz” diye vurguladı.
Leyla Zana daha önceki yıllarda da Nobel’e aday gösterilmişti. 2005 yılında UNESCO'nun da desteklediği İsviçreli kadın siyasetçi Ruth-Gaby Vermot'un öncülüğünde 150 ülkeden Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen bin kadın arasında da Leyla Zana bulunuyordu. 1995 ve 1998 yılında da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Leyla Zana uluslar arası alanda bugüne kadar çok sayıda ödül aldı.
ZANA ÇOK SAYIDA ULUSLAR ARASI ÖDÜL ALDI
1995 yılında Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü verilen Leyla Zana bu ödülünü 2004 yılında Avrupa Parlamentosu’nda almıştı. Ayrıca 1995 yılında Aachener Friedenspreis Ödülü, Bruno-Kreisky-Preis, ve Rafto Ödülü’nü alan Zana’ya 14 Aralık 2004 tarihinde Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe tarafından Paris Gümüş Madalya’sı takıldı. Zana, Fransa'da Paris, İsviçre'de ise Cenevre şehri tarafında Onursal Vatandaş seçildi. Son olarak 10 Ocak 2008 tarihinde İHD Diyarbakır Şubesi'nin Yılın İnsan Hakları ödülü, düzenlenen bir törenle Leyla Zana'ya verildi.
Leyla Zana 1991 yılında yapılan genel seçimlerde Türk Meclisi’ne girmeyi başaran ilk Kürt kadın milletvekili oldu. 1994 yılında ise Meclis’teki yemin törenine başında sarı-kırmızı-yeşil bir bantla kürsüye çıkarak Kürtçe yemin etti. Zana, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte Meclis’ten çıkarılarak cezaevine konuldu ve haklarında 15 yıl hapis cezası verildi.
HAKKINDA ONLARCA YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Leyla Zana serbest bırakıldıktan sonra da savcılar peşini bırakmadı. Yaptığı konuşmalardan dolayı halen hakkında onlarca yıl ceza isteniyor. 2007 yılında Diyarbakır’daki Newroz kutlamasında “Kürtlerin 3 lideri var” dediği için Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl hapis cezası aldı.
4 Aralık 2008 tarihinde çeşitli tarihlerde yaptığı 9 konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Leyla Zana hakkında 10 yıl hapis cezası verdi. Aynı mahkeme Zana’nın seçme-seçilme ehliyeti ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verdi.
Cezayı az bulan Diyarbakır Savcılığı 2 Ocak 2009’da Yargıtay Temyiz Mahkemesi’ne başvurarak Zana hakkında 45 yıl daha istedi. 16 Ocak günü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2008’da yaptığı konuşmalarından ötürü Leyla Zana hakkında 10 ceza istemi ile dava açtı.
SON 10 YILDA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ALANLAR
Nobel Ödülleri dinamiti icat eden Alfred Nobel'in vasiyetiyle 1901 yılından bu yana veriliyor. Geçen yıl Nobel Barış Ödülü Finlandiya'nın eski Devlet Başkanı Martti Ahtisaari’ye verildi. Son on yıl içerisinde Nobel Barış Ödülü’nün kazananlar şöyle: Martti Ahtisaari (2008), BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore (2007), Bangladeşli Muhammed Yunus ve Granmeen Bankası (2006), BM-Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile kurumun Mısırlı başkanı Muhammed El Baradey (2005), Kenya Çevre-Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Vangari Maathai (2004), İranlı insan hakları savunucusu ve hukukçu Şirin Ebadi (2003), Eski ABD Başkanı Jimmy Carter (2002), BM ve Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan(2001), Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung (2000), Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (1999), Kuzey İrlandalı politikacılar David Trimble ve John Hume (1998).
ANF NEWS AGENCY
- Forum ana sayfa GENEL Güncel Konular Gündem & Haberler
- Ara
-
- Zaman: 19 Ara 2025 00:06
- Tüm zamanlar UTC+03:00
Leyla Zana Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi
Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Cevapla
1 mesaj
•1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
“Gündem & Haberler” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Güncel Konular
- ↳ Özgür Düşünce & Felsefe
- ↳ Felsefi Görüşler
- ↳ Filozoflar
- ↳ Gündem & Haberler
- ↳ Serbest Kürsü
- ↳ Köşe Yazıları
- ↳ Röportajlar
- ↳ Bilim ve Teknoloji
- ↳ Maden ve Elementler
- ↳ Araştırma Sonuçları
- ↳ Uzay Araştırmaları
- ↳ İcatlar ve Keşifler
- ↳ Kuram ve Teoriler
- ↳ Evren ve Dünya
- ↳ Bilim Adamları
- ↳ Genetik
- ↳ Doğa
- ↳ Bilelim-Öğrenelim
- ↳ Garip Mevzular
- ↳ Kültür Sanat
- ↳ Edebiyat
- ↳ Şair ve Yazarlar
- ↳ Akımlar
- ↳ Hikayeler
- ↳ Kitaplık
- ↳ Şiir Bahçesi
- ↳ Manidar Sözler
- ↳ Sinema-Tv-Dizi
- ↳ Biyografi
- ↳ Şarkı Sözleri
- ↳ Hayat Bilgisi
- ↳ Beden Dili
- ↳ Fizyognomi
- ↳ Feng Shui
- ↳ Evde Feng Shui
- ↳ Pusula Ekolü
- ↳ Form Ekolü
- ↳ Tablolar
- ↳ Psikoloji
- ↳ Hafıza Geliştirme
- ↳ Kavramlar
- ↳ Modeller
- ↳ Psikolojik Sorunlar
- ↳ Renklerin Etkileri
- ↳ Teoriler
- ↳ Yaklaşımlar
- ↳ Ufoloji
- ↳ İsimler
- ↳ Erkek İsimleri
- ↳ Kız İsimleri
- ↳ Tarih
- ↳ Tarihte Bugün
- ↳ Ocak
- ↳ Şubat
- ↳ Mart
- ↳ Nisan
- ↳ Mayıs
- ↳ Haziran
- ↳ Temmuz
- ↳ Ağustos
- ↳ Eylül
- ↳ Ekim
- ↳ Kasım
- ↳ Aralık
- ↳ Tarihteki İlginç Olaylar
- ↳ Tarihe Geçen Kadınlar
- ↳ Tarihi Gizemler
- ↳ Tarihi Eserler
- ↳ Ülkeler Tarihi
- ↳ Suikastler Tarihi
- ↳ Dünya Tarihinde İlkler
- ↳ Video & Resim
- ↳ İslam ve İnsan
- ↳ Video
- ↳ Yaşam
- ↳ Anketler & Testler
- ↳ Fotoğraf Galerisi
- ↳ Hayvanlar Alemi
- ↳ Resim Galerisi
- ↳ Sağlıklı Yaşam
- ↳ Tıp Sözlüğü
- ↳ Yemek Odası
- ↳ Dünya Mutfakları
- ↳ Osmanlı Saray Mutfağı
- ↳ Amerikan Mutfağı
- ↳ Arjantin Mutfağı
- ↳ Venezuela Mutfağı
- ↳ Meksika Mutfağı
- ↳ Brezilya Mutfağı
- ↳ Afrika Mutfağı
- ↳ Tunus Mutfağı
- ↳ Mısır Mutfağı
- ↳ Fas Mutfağı
- ↳ Güney Afrika Mutfağı
- ↳ Cezayir Mutfağı
- ↳ Avrupa Mutfağı
- ↳ Fransız Mutfağı
- ↳ Yunan Mutfağı
- ↳ Rus Mutfağı
- ↳ Polonya Mutfağı
- ↳ İtalyan Mutfağı
- ↳ Avusturya Mutfağı
- ↳ İspanyol Mutfağı
- ↳ İsveç Mutfağı
- ↳ Hırvat Mutfağı
- ↳ Macar Mutfağı
- ↳ Asya Mutfağı
- ↳ Pakistan Mutfağı
- ↳ Hint Mutfağı
- ↳ Kuveyt Mutfağı
- ↳ Kore Mutfağı
- ↳ İsrail Mutfağı
- ↳ Filipin Mutfağı
- ↳ Afgan Mutfağı
- ↳ Endonezya Mutfağı
- ↳ Çin Mutfağı
- ↳ Tai (Tayland) Mutfağı
- ↳ Japon Mutfağı
- ↳ Türkmen Mutfağı
- ↳ Lübnan Mutfağı
- ↳ Kürt Mutfağı
- ↳ Spor Meydanı
- ↳ Aşk u Meşk
- ↳ Erkekler & Kadınlar
- ↳ Butik Oteller Rehberi
- ↳ Boutique & Small Hotels
- ↳ Spa Hotels
- ↳ Astroloji
- ↳ Burçlar Arası Uyum
- ↳ Türkiye Otelleri
- LIFE
- ↳ Kaynaşma Mekanı
- ↳ Forum Oyunları
- ↳ Tuğçe Baran Düşmanları
- ↳ Muhabbet & Tanışma Faslı
- ↳ Komedi Bölgesi
- ↳ Kaçıkların Mekanı
- ↳ Komik Resimler
- ↳ Flash Oyunlar
- ↳ Animasyonlar
- ↳ Karikatür
- ↳ Video
- ↳ Komik Videolar
- ↳ İlginç Videolar
- ↳ Spor Videoları
- ↳ Seyahat Videoları
- ↳ Medical Videos
- ↳ Gesundheit Videos
- ↳ Video Klip
- ↳ Arapça Video Klip
- ↳ Yabancı Video Klip
- ↳ Kürtçe Video Klip
- ↳ Türkçe Video Klip
- FORUM
- ↳ Yönetim

