İsveç’te Kürt dili ve eğitimi üzerine çalışmalar yürüten Kürt Eğitim, Dil ve Kültür Derneği (Perkurd) ile İsveç ABF kuruluşu, ortak hazırladıkları bir proje ile internet üzerinden Kürtçe eğitim okulu açmaya hazırlanıyor
Türkiye’de Kürt dili üzerindeki baskılardan dolayı birçok kişi hakkında davalar açılırken, Kürt Enstitüleri tarafından açılan Kürt dil kursları da söz konusu baskılardan dolayı kapatıldı. Kürtlerin anadilde eğitim talebine Türk devleti kulak tıkarken, Kürtler ise, anadillerinde eğitim görebilmenin yöntemlerini geliştirmek üzere harekete geçti.
Avrupa’nın birçok ülkesinde internet üzeri okullarda verilen eğitim sistemini örnek alan Kürt Eğitim, Dil ve Kültür Derneği (Perkurd), İsveç’in yüzyıllık kuruluşu ABF’le protokol imzaladı. Daha önce çalışmalarını Amida Kurd internet sitesi üzerinden yürüttüklerini, ancak çalışmalarının kapsamının büyümesi üzerine dernek kurduklarını anlatan Perkurd Başkanı Mahamad Arda, internet üzerinden Kürtçe dil okulu açmak üzere ABF’la anlaşma imzaladıklarını dile getirdi. Söz konusu proje kapsamında internet üzerinden tüm dünyada Kürtçe anadil eğitimi verebileceklerini aktaran Arda, çalışmalarına kuracakları okulun programını İsveççeden Kürtçeye çevirmekle başladıklarını dile getirdi.
HER EV BİR OKUL
Türkiye’de Kürtçe dil eğitimi üzerindeki baskıların her geçen gün artması üzerine arayışlara girdiklerini anlatan Arda, eğitim verecekleri hedef kitlelerinin Kürtlerden oluştuğunu söyledi. Kürtlerin artık evlerinde ve iş yerlerinde rahatlıkla anadillerini öğrenme imkanı bulabileceklerini belirten Arda, şöyle devam etti: Projemiz bugüne kadar kendi emeğimiz ve çabamızla yürüdü ve belli bir düzeye geldi. Önümüzdeki yıllarda da klasik sınıflarda öğrenciler sıralara oturarak eğitim almayacaklar. Bu geleceğin bir sistemidir. İnsanlar artık kendi evlerinden liseden üniversiteye kadar okuyabilecekler. Neden her Kürdün evi bir okul olmasın? Kuzey Kürdistan’dan birçok sivil toplum kuruluşu ve Kürt enstitüleriyle birlikte bu çalışmayı yürütmek amaçlı protokol imzaladık. Projemiz hayata geçtikten sonra burdan Kürdistan ve Türkiye’ye bilgisayar göndereceğiz. Orada protokol imzaladığımız kuruluşlar evlerinde bilgisayar olmayan halkımız için eğitim odaları oluşturacak. Ardından bize kayıtlarını yaptıran öğrencilerimizle eğitim temrinlerimiz (randevu) başlayacak.”
İKİNCİ ADIM LİSE EĞİTİMİ
Diyarbakır ve İstanbul’a bilgisayar göndererek eğitimlerine start vereceklerini ifade eden Arda, okullarının internet üzeri olmasından dolayı eğitim gören öğrencilerin Türk devleti tarafından baskılara maruz kalmayacağını belirtti. İnternet üzerinden geliştirecekleri yöntemle öğretmen ve öğrencilerin sınıf ortamında, belli bir eğitim müfredatıyla ders göreceğini anlatan Arda, devamla şunları dile getirdi: “Hedefimiz haftanın 5 günüdür. Ancak ilk olmasından dolayı haftanın bir yada iki günü eğitim vermekle başlayacağız. Şu anda eğitimimiz başlatmak üzere İsveççe olan programı Kürtçeye çevirmeye başladık. Çok geniş ve büyük bir program. Ardından hangi düzeylerde bulunan öğrencilere kaç termin eğitim verileceği konusunda bir belirlemeye gideceğiz. Terminler sonucunda ise öğrencilerin başarıları değerlendirilmeye alınarak mezun edilecekler. Ama bir ileri adımda yapacağımız lise eğitiminde yıl sonunda öğrencilerimiz Uppsala ve Mencesster Üniversitelerinden diplomalarını alabilecekler. Bilindiği gibi bu üniversitelerin diplomaları tüm dünya ülkelerinde geçerlidir. Şu an çalışmamıza Stockholm’den 5, İstanbul’dan 3 ve Diyarbakır’dan ise 2 öğretmenle çalışmaya başlayacağız. Artık Kürtlerde kendi anadillerinde liseye kadar okuyup mezun olabilme imkanına sahip olabilecekler.”
İNTERNET OKULLARI DAHA BAŞARILI
Avrupa’nın birçok ülkesinde internet üzerinden lise dersleri verildiğini ve öğrencilerin evlerinde eğitim alarak mezun olduğunu söyleyen Perkurd Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Balta ise, klasik okulların yıllar sonra tarihe karışacağını hatırlattı.
İsveç’te internet üzerinden eğitim veren Sofya okulunu örnek veren Balta, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu alanda çok başarılı okullardan biri de Sofya okuludur. Bu okul İsveç merkezli ama İsveç dışında kalan çocukların eğitimlerini ve okuldan alacağı bilgileri net üzerinden veriyor. Öğrencileri başarılı bir şekilde diplomalarını alıyor. Ama bu projenin amacı uzun vadeli ve geleceğe yöneliktir. 40 yıl sonrası düşünülüyor ve klasik okulların tarihe karışmasının alt yapısı oluşturuluyor. Öte yandan net üzerinden eğitim verecek okulların ders araçları da oluşturulmuş bulunmakta. Bunun için Sofya Okulu büyük bir yatırım yaptı ve lise eğitimi başlattı. Bu projede öğretmenler ve pedagoglar bilgi bankası oluşturdu ve kısa bir süre içinde binlerce bilgi topladılar. Gönüllüler ordusu bilgi akışı sağladı. Oradan elde edilen bilgilerle müfredatı oluşturdular ve dijital akademi oluşturdular. Net üzerinden eğitim veren öğretmenlere yoğun bir teknik eğitim verildi. Öğrencilerle nasıl iletişime geçileceği, kamerayı nasıl kullanacakları programların kullanılması öğretildi.”
ÖĞRETMEN MÜFREDATINI BELİRLEYEBİLECEK
Derslerin sesli, görüntülü ve yazılı olduğunu belirten Balta, öğretmenlerin internet üzerinden beyaz projektörlü tahtalarla öğrencilerine eğitim vereceğini söyledi. Kayıtlar hakkında da bilgi veren Balta, şöyle konuştu: “Klasik bir okula nasıl kayıt yaptırılıyorsa net üzerinden verilecek eğitime de öğrenciler önce kaydını yaptırıyor. Daha sonra aldıkları şifrelerle eğitimlerine başlıyor. Klasik okulda eğitimcilerin ders araçlarını seçmekte çok seçenek sunulmamaktadır. Hatta Türkiye’de devlet öğretmenlerin önüne eğitim araçlarını ve müfredatını koymuştur. Ancak burada çalışan öğretmenler kendi ders araçlarını bilgi bankasından seçerek eğitimini belirleyebilme özgürlüğüne sahiptir. Öte yandan ihtiyaç yoğunluğundan dolayı ilk başlarda seviye ve yaş gurupları kurmakta zorluk çekebiliriz. Bu durumu da basamak basamak aşmayı önümüze bir hedef olarak koyduk. Ana dil eğitimi engelleniyorsa bizde Kürtler olarak bu yöntemle kendi dilimizi öğrenip korumak zorunda kaldık. Yasaklara karşı yöntem geliştirmek teknoloji alanında çok zor değil. Bu eğitimi vermek için bende üniversitede eğitim aldım ve teknik eğitim verebilmek için eğitimim halen devam ediyor.”
ANF
İnternet üzeri Kürt okulu açılıyor
Re: İnternet üzeri Kürt okulu açılıyor
hadi yaaa o nasıl olacak babam yaa
-
ZAGROS
- Moderator

- Ruh Hali:Huzurlu
- Burç:Koç
- Takım:Fenerbahçe
Re: İnternet üzeri Kürt okulu açılıyor
YAKINDA BUNUDA KAPTIRLAR MALESEF