İtalyan Mutfağı ete, hamur işine ve pirince dayanır. Makarnaları, pizzaları ve değişik otlarla kokulandırılmış soslu etleri ile İtalyan Mutfağı tüm dünyada tanınır ve sevilir. İtalyanların yeme alışkanlıkları, aralarında büyük farklılıklar gösteren bölgelere göre değişir. Cenova gibi kıyı bölgelerinde bol balık ve deniz ürünleri yenmesine rağmen Lombandino ve Piyemonte yöresinde ise balık çok az tüketilir.
Kuzeyde yemeklerde fazla domates kullanılmaz. Genellikle pirinç, safran ve sebze ile yapılan "Risotto" yenir. Ayrıca sert buğdaydan elde edilen irmik kullanımı tüm Kuzey'de çok yaygındır. Çizmenin batı şeridinde balık, hamur işleri ve et tüketilir. Tüm bu yemeklerde bol miktarda domates, özellikle sebze ve hamur işlerinde çok kullanılır. İtalyanlar sebzeyi etin ve balığın yanında garnitür olarak yerler.
İtalya'da yemeklik yağların kullanımı da bölgelere göre farklılık gösterir. Kuzey'de yemeklerde tereyağı, Güney İtalya'da ise zeytinyağı kullanımı yaygındır.
İtalyanların ünlü "Pizza"sı Napoli kökenlidir. Belki de tarihte, Romalıların kullandığı çok ince bir hamurdan yapılan ve Pita (pide) denilen bir ekmekten örnek alınmıştır. Pizza başlangıçta çok basitti. İnce bir hamurun üzerine domates ve çeşitli otlar konularak pişirilirdi. Daha sonra devreye ünlü Mozzarella peyniri girdi ve bu da pizzanın üzerine konan malzemelerin arasına katıldı.
İtalyan Mutfağı'nda yemeklerde çok çeşitli taze ot kullanılır. Bu mutfağa çeşnisini ve kendine özel tazeliğini bu otlar verir. Kek, kurabiye ve tatlı vapurunda ise tarçın, karanfil ve vanilya gibi baharatlar kullanılır.
İtalyanlar tatlı olarak en çok dondurma tüketirler. Dondurmanın en az 800 yıllık geçmişi vardır.
İtalyanların kahveleri de çok ünlüdür. Ünlü “Cappucino” ve “Espresso” İtalyanlara özgüdür.
İtalya'da öğle yemeği öğünler arasında en önemli olanıdır. 13.00 - 13.30 arasında yenmeye başlanır. Genellikle makarna veya pirinçle yapılan risotto ya da değişik bir giriş yemeği ile başlar. Bunu, yanında sebze bulunan bir et yemeği ve meyve takip eder.
Akşam yemeği daha hafiftir. Bazen bir "Minestrone" yani içinde küçük makarnalar ve küçük küçük kesilmiş sebzeler bulunan koyu bir çorba yenir. Bazen de biraz makarna, şarküteri ve arkasından da tatlı veya meyve veya peynir yenir.
Giriş yemekleri, genellikle taze hamurdan yapılan ve soslu veya sossuz olarak yenilen "ravioli, tostanyani, lazanya, taglietelle" gibi makarnalar olabileceği gibi, pirinç, et, sebze ve jambon ile yapılabilen "risotto'lardır. Tabii patatesten yapılan "Gnocchi" gibi giriş yemeklerini de unutmamak gerekir. İtalya'da makarna yalnızca giriş yemeği olarak yenir. Hiçbir zaman ana yemek değildir.
- Forum ana sayfa GENEL Yaşam Yemek Odası Dünya Mutfakları Avrupa Mutfağı İtalyan Mutfağı
- Ara
-
- Zaman: 11 May 2024 18:48
- Tüm zamanlar UTC+03:00
İtalyan Mutfak Kültürü
Cevapla
1 mesaj
•1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
“İtalyan Mutfağı” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Güncel Konular
- ↳ Özgür Düşünce & Felsefe
- ↳ Felsefi Görüşler
- ↳ Filozoflar
- ↳ Gündem & Haberler
- ↳ Serbest Kürsü
- ↳ Köşe Yazıları
- ↳ Röportajlar
- ↳ Bilim ve Teknoloji
- ↳ Maden ve Elementler
- ↳ Araştırma Sonuçları
- ↳ Uzay Araştırmaları
- ↳ İcatlar ve Keşifler
- ↳ Kuram ve Teoriler
- ↳ Evren ve Dünya
- ↳ Bilim Adamları
- ↳ Genetik
- ↳ Doğa
- ↳ Bilelim-Öğrenelim
- ↳ Garip Mevzular
- ↳ Kültür Sanat
- ↳ Edebiyat
- ↳ Şair ve Yazarlar
- ↳ Akımlar
- ↳ Hikayeler
- ↳ Kitaplık
- ↳ Şiir Bahçesi
- ↳ Manidar Sözler
- ↳ Sinema-Tv-Dizi
- ↳ Biyografi
- ↳ Şarkı Sözleri
- ↳ Hayat Bilgisi
- ↳ Beden Dili
- ↳ Fizyognomi
- ↳ Feng Shui
- ↳ Evde Feng Shui
- ↳ Pusula Ekolü
- ↳ Form Ekolü
- ↳ Tablolar
- ↳ Psikoloji
- ↳ Hafıza Geliştirme
- ↳ Kavramlar
- ↳ Modeller
- ↳ Psikolojik Sorunlar
- ↳ Renklerin Etkileri
- ↳ Teoriler
- ↳ Yaklaşımlar
- ↳ Ufoloji
- ↳ İsimler
- ↳ Erkek İsimleri
- ↳ Kız İsimleri
- ↳ Tarih
- ↳ Tarihte Bugün
- ↳ Ocak
- ↳ Şubat
- ↳ Mart
- ↳ Nisan
- ↳ Mayıs
- ↳ Haziran
- ↳ Temmuz
- ↳ Ağustos
- ↳ Eylül
- ↳ Ekim
- ↳ Kasım
- ↳ Aralık
- ↳ Tarihteki İlginç Olaylar
- ↳ Tarihe Geçen Kadınlar
- ↳ Tarihi Gizemler
- ↳ Tarihi Eserler
- ↳ Ülkeler Tarihi
- ↳ Suikastler Tarihi
- ↳ Dünya Tarihinde İlkler
- ↳ Video & Resim
- ↳ İslam ve İnsan
- ↳ Video
- ↳ Yaşam
- ↳ Anketler & Testler
- ↳ Fotoğraf Galerisi
- ↳ Hayvanlar Alemi
- ↳ Resim Galerisi
- ↳ Sağlıklı Yaşam
- ↳ Tıp Sözlüğü
- ↳ Yemek Odası
- ↳ Dünya Mutfakları
- ↳ Osmanlı Saray Mutfağı
- ↳ Amerikan Mutfağı
- ↳ Arjantin Mutfağı
- ↳ Venezuela Mutfağı
- ↳ Meksika Mutfağı
- ↳ Brezilya Mutfağı
- ↳ Afrika Mutfağı
- ↳ Tunus Mutfağı
- ↳ Mısır Mutfağı
- ↳ Fas Mutfağı
- ↳ Güney Afrika Mutfağı
- ↳ Cezayir Mutfağı
- ↳ Avrupa Mutfağı
- ↳ Fransız Mutfağı
- ↳ Yunan Mutfağı
- ↳ Rus Mutfağı
- ↳ Polonya Mutfağı
- ↳ İtalyan Mutfağı
- ↳ Avusturya Mutfağı
- ↳ İspanyol Mutfağı
- ↳ İsveç Mutfağı
- ↳ Hırvat Mutfağı
- ↳ Macar Mutfağı
- ↳ Asya Mutfağı
- ↳ Pakistan Mutfağı
- ↳ Hint Mutfağı
- ↳ Kuveyt Mutfağı
- ↳ Kore Mutfağı
- ↳ İsrail Mutfağı
- ↳ Filipin Mutfağı
- ↳ Afgan Mutfağı
- ↳ Endonezya Mutfağı
- ↳ Çin Mutfağı
- ↳ Tai (Tayland) Mutfağı
- ↳ Japon Mutfağı
- ↳ Türkmen Mutfağı
- ↳ Lübnan Mutfağı
- ↳ Kürt Mutfağı
- ↳ Spor Meydanı
- ↳ Aşk u Meşk
- ↳ Erkekler & Kadınlar
- ↳ Butik Oteller Rehberi
- ↳ Boutique & Small Hotels
- ↳ Spa Hotels
- ↳ Astroloji
- ↳ Burçlar Arası Uyum
- ↳ Türkiye Otelleri
- LIFE
- ↳ Kaynaşma Mekanı
- ↳ Forum Oyunları
- ↳ Tuğçe Baran Düşmanları
- ↳ Muhabbet & Tanışma Faslı
- ↳ Komedi Bölgesi
- ↳ Kaçıkların Mekanı
- ↳ Komik Resimler
- ↳ Flash Oyunlar
- ↳ Animasyonlar
- ↳ Karikatür
- ↳ Video
- ↳ Komik Videolar
- ↳ İlginç Videolar
- ↳ Spor Videoları
- ↳ Seyahat Videoları
- ↳ Medical Videos
- ↳ Gesundheit Videos
- ↳ Video Klip
- ↳ Arapça Video Klip
- ↳ Yabancı Video Klip
- ↳ Kürtçe Video Klip
- ↳ Türkçe Video Klip
- FORUM
- ↳ Yönetim