Estetik Burun Ameliyatı (Rhinoplasty)

Online Medical Videos
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Estetik Burun Ameliyatı (Rhinoplasty)

Mesaj gönderen Siyabend » 22 Ağu 2009 15:25

Estetik burun ameliyatı en sık yapılan estetik operasyondur. Bu ameliyatta ilk amaç doğallığı korumaktır. Estetik burun ameliyatının başarısı sonucun doğal olması ile ölçülür. Kişiyi ilk olarak görenler, kişinin burnunun güzel olduğunu düşünmeli ama ameliyat geçirdiğini anlamamalıdırlar.

Unutulmamalıdır ki ortaya çıkacak olan yeni burun, önceki burundaki mevcut estetik kusurları düzeltilmiş, kişinin yine kendi burnudur.




Bu estetik kusurlar nelerdir ? Erkek ve bayan burnu estetik ölçüler bakımından farklılıklar gösterir. Yandan bakıldığında dudak ve burun arasında kalan açı erkeklerde 90 derece civarında olması gerekirken bayan burnunda bu açı daha fazla (100-105 derece) olmalıdır. Yine yandan bakıldığında burun sırtı erkeklerde düz olması tercih edilir.Hatta az miktarda kemerli olması bile estetik olarak bir kusur oluşturmayabilirken, bayanlarda tam tersi durum söz konusudur. Bayan burunlarının kemerli olması kişiye olduğundan daha olgun ve sert bir yüz ifadesi verir. Bayan burunları düz olabilir hatta biraz kavisli olması estetik olarak arzu edilir. Unutmamalıdır ki bebeklerin burnu hiçbir zaman kemerli değildir.

Ameliyat bayanlarda 16 erkeklerde 17-18 yaşından itibaren yapılabilir. Ameliyat öncesinde bilgisayar yardımı ile burun üzerinde yapılabilecek düzeltmeler görülebilir. Bu sayede yeni burnunuzun genel yüz ifadesinde yaptığı olumlu değişikliği önceden görebilirsiniz. Ancak bilinmelidir ki bilgisayar yardımı ile yapılan simülasyonlar size yeni burnunuz hakkında fikir vermesi açısından yapılır. Ameliyat sonrası ortaya çıkacak olan burnun son halini göstermez, ama tahmini bir bilgi verir.

Burun ameliyatında amaç deri altında bulunan ve buruna şekil veren kemik ve kıkırdak dokularını düzeltip şekil vermektir. Yeni şekillenen bu çatıya üzerindeki deri oturur.





Ameliyat

Ameliyatın 7-10 gün öncesine kadar aspirin ve benzeri ilaç alınmamalıdır. Ameliyat ameliyathane ortamında yapılır. Genel anestezi veya nörolept anestezi denen (damar yolu ile sedasyon) anestezi tercih edilir. Kişi ameliyatta hiçbir ağrı hissetmez ve ameliyat anını hatırlamaz. Ameliyat 1.5-2 saat kadar sürer. Hasta ameliyat sonrasında 4-6 saat dinlenir ve evine gider. Hastanede yatması gerekmez. Ameliyat, kapalı teknik denen ve dışarıdan hiçbir kesme ve dikme işlemi olmadan gerçekleştirilir. Bütün işlem burun deliklerinin içerisinden yapılır. Ameliyat bitiminde burun deliklerine tampon yerleştirilir ve burun alçı atele alınır.



Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası sanıldığından çok daha rahattır. Ağrı kesici ilaç alınmasını gerektirecek bir ağrı olmaz (ihtiyaç halinde novalgin veya parasetemol gurubu ağrı kesici alabilir). Hasta, hastanede 3-5 saat dinlenip eve gidebilir. Geceyi rahat geçirir. Yatarken başını yüksek tutacak tarzda yatması ödem gelişimini azaltır. Buz tatbikine gerek yoktur. Ertesi gün yatak istirahati gerekmez. Tamponlardan hafif kan sızması normaldir. (pembe- açık kırmızı). 3. Günde hasta kliniğe çağrılır ve tamponlar çıkartılır. Tampon çıkartma işlemi sanıldığı kadar ağrılı değildir.( Estetik burun ameliyatlarında kullanılan tamponlar, nefes alma zorluğu nedeni ile yapılan burun ameliyatlarından farklıdır ve kısa tampon kullanılır).İlk 2 günde özellikle sabahları, göz kapaklarında şişme olabilir ancak 3. günden itibaren şişlik iner. Göz çevresinde sanıldığı kadar morluk oluşmaz. Çok az bir morarma olur, hatta hiç morarma olmayabilir. 10. günde alçı çıkartılır. Alçı çıktığında tüm morluklarda geçmiştir ancak burunda yinede bir şişlik hali mevcuttur. Şurası unutulmamalıdır ki estetik burun ameliyatlarında nihayi sonuç ancak 6. ayda ortaya çıkar. Alçı alındığı gün merakla beklenen burun ödemli ve şiş bir burundur. Ödem ve şişlikler gün geçtikçe yanaklara doğru iner ve her geçen gün azalır. 6 ay -1 yıl içinde tamamen geçer.

Alçı alındıktan sonra doktorunuzun göstereceği tarzda burnunuza parmaklarınızla masaj yapmanız gerekir. Masaj işleminin birkaç ay süre ile yapılması gerekir. Bu ödemin çabuk dağılmasını sağlar ve burnun daha da şekillenmesine yardımcı olur.

http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=041a7d9fd82ba8f


Cevapla

“Medical Videos” sayfasına dön