Yesilay Gebze Subesi Baskan Yardimcisi Bilal Baskonus 31 Mayis Dunya Sigarasizlik Gunu nedeniyle yapmis oldugu basin aciklamasinda ulkemizde bir gunluk sigaraya verilen para ile 3000 okul yaptirilabilecegini soyledi.
Baskonus " ulkemizin yillik ilac'a verdigi para 8 milyar dolardir. Yillik sigaraya harcanan para ise 9 milyar dolardir. Bu ise cok kafa karistiran bir istatistiktir. Yaklasik olarak 30 derslikli bir ilk okulun maliyetinin ise 3 milyon dolardir. Basit bir hesapla 9 milyari 3 milyona bolersek buradan cikan sonuc 3000 rakamidir. Yani bir gun sigara icmesek ulkemizin 3000 okulu olacak.
Kocaeli'nde bulunan ilcelerde dahil ana okul, ilk ogretim okulu, liselerin her cesidi de dahil toplam 471 okul bulunmaktadir, biz yaklasik buna 500 diyelim. 3000 bolu 500 sonus 6 dir. Yani 3000 okul ile 6 ilimizde bulunan okul bir gunde yapilmaktadir.
İs ki tiryakiler bu gun sigara icmeyip sigaraya verecekleri bu paralari egitim kurumlarina bagista bulunsunlar.
Oysaki; Parasini tutune yatiran 25 milyon tiryaki, karsiliginda olum ve hastalik aliyor. Sigara sirketleri kârina kâr katarken, her yil 100 binden fazla insan sigaranin yol actigi hastaliklar sebebiyle hayatini kaybediyor. Yuz binlercesi de astim, kronik bronsit ve kalp damar rahatsizliklarina yakalaniyor. Turkiye'nin yillik ilac harcamasi yaklasik 8 milyar dolar olarak gerceklesirken sigaraya 9 milyar dolar odenmesi dikkat cekiyor. Arastirmalara gore Turkiye'de yetiskin nufusun yuzde 44'u sigara bagimlisi. Ancak bu oran 23-35 yas araligindaki genclerde yuzde 60'a cikiyor. İlginc bir sonuc da kadinlar arasinda gozleniyor. 10 yil oncesine kadar her 11 erkege karsilik 1 kadin sigara icerken bu rakam simdilerde 7'de 1'e kadar cikti. Ulkede sigaraya baslama yasi 10'a dustu.
Gelin bu gun su maddeyi icmeyin, ne kendinize zarar verin ne de baskasina birakamiyorsaniz da en azindan bu gun icmeyin. Sigaraya vereceginiz parayi ise bugun farkli bir yere verin mesela egitime harcayin. Hep birlikte 31 mayista sigarayi protesto edelim en azindan bir gun." Dedi.