ARIAGA yazdı:SAYIN SIYABEND O ZAMAN .
WWW.LAZURI.COM.SITESINE BAKMANIZI TAVSIYE EDERIM.TURKIYEDE GURCU CERKEZ ABAZA CECEN ARAP ARNAVUT ERMENI RUM SITELERI HEPSI VAR AMA BU TOPLULUKLAR SAYILARI AZ OLDUGU ICIN KORKUDAN SESINI CIKARMIYORLAR ,AYRICA TUKIYEDE BU TULULUKLARI KURTLERLE KIYASLIYORLAR BENCE BU YANLIS BU TOPLULUKLAR BAZILARI SONRADAN TURKIYEYE GOC ETMISLER AMA KURTLER BOLGENIN EN ESKI HALKI KURTLER GOCMEN DEGIL .SELAMLAR.
Sanırım yazdıklarımı yanlış anlamışsın,zira şu an yazdıklarına paralel bir söylem içindeyim!
Kürtler dışındaki toplulukların sessiz kalmasında 2 önemli etken vardır!
1-Yoğun bir şekilde uygulanan ve Kürtler dışındaki toplulukların üzerinde fazlaca etksaini hissttiren asimilasyon çalışmalarıdır!
2-Yine yoğun bir şekilde uygulanan baskılar!
Bu iki nedenden dolayı Kürtler dışındaki toplulukların sesi ya hiç çıkmaz oldu ya da çok cılız çıkabildi.
Tabi burada nufüs yoğunluğunun etkisinin olduğunu düşünüyorum.
Zira Kürtler yaşadıkları yerde mutlak bir nufüs üstünlüğüne sahiptir!
Diğer topluluklar ise bir nevi misafir olarak geldikleri yerlerde
bir başkaldırı akıllarından bile geçirmemişlkerdir.
Kaldıki bir amaca ulaşmak için bir çaba gösterilmesi gerekir!
Misal Irak'taki Türkmenler sonuna kadar Saddam'ı destekledi ama Saddam düşünce çıkıp "biz de yönetimde yer almak istiyoruz" dediler!
Hiç bir aktif çalışma içinde olmadan bir başarı elde etmek imkansızdır!
beyazgül yazdı:
bir topluluğa bu hak verildiği zaman diğer toplulukların sessiz kalacağını düşünmüyorum..Nüfus yoğunluğunun azlığı yada çokluğu ilede alakalı bir şey değil bu..insan hakları ile ilgili bence..ozaman demokrasi resmen çökertilmiş olup haksızlık yapılmış olur..hem nasıl böyle bir şey olabilir anlamıyorum ki..çevremizde bi kürtçe bi türkçe bir farklı dillerde konuşan insanlar olsa kargaşa çıkar.
Belki şu yapılabilir kürtçe eğitim zaten verilemezde.onun yerine seçmeli diller konulabilir.mesela Türkiyeyi oluşturan toplulukların dilleri ders olarak anlatılabilir..
Ayrıca zaten çevremizde bir sürü insan kürtçe konuşabiliyor..Geçen belediyedim beyefendinin biri telefonda yüksek sesle rahatlıkla kürtçe konuşabiliyordu..kimsede hiç birşey demedi..garip bakışlar bile olmadı..herkes kendi halinde işine devam etti.Eskisi gibi katı değil hiçbirşey.. .
Herkesin kendi diliyle konuşmasının hiçbir şekilde kargaşaya sebep olacağını sanmıyorum.Sonuçta ortak bir dil olarak zaten herkes Türkçeyi bilecektir.
Son paragrafta bir örnek vermişsin ve "garip bakışlar bile olmadı.."
demisin ama bu olaya bakış açın zaten bir şaşkınlık içinde olduğunu gösteriyor!
Eskiye göre tabiki çok güzel gelişmeler var ama bunların yetersiz olduğunu düşünüyoruz!
Ve her zaman söylüyoruz,bizi anlamak için kendinizi bir an için bizim yerimize koyun.
Kürtler devleti yönetiyor,herşey kürtçe ve siz Türkçe konuşmak istiyorsunuz,şu an sizin verdiğiniz tepkiyi kürtler verseydi ne düşünürdünüz?