Yaşar Kemal Kürt konferansında

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
beyazgül
Yönetici
Yönetici
Ruh Hali:Yorgun
Burç:Yay

Mesaj gönderen beyazgül » 25 Ara 2006 10:10

ARIAGA yazdı:turkiyede demokrasi olsaydi pkk. gibi orgutler ortaya cikmazdi sag sol catismasi olmazdi, bazende hatayi kendinde arayacaksin hep ben dogruyum demiyeceksin bu dunyada kimse gokten inmedi.

hatayı kendimizde aradığımda çok olmuştur..halada hatalarımız var bunu kabül ediyorum.ama sağ,sol çatışmasını falan geride bırktık..simdi daha rahatız..pkk ya gelince demokrasi için dağda olduklarını sanmıyorum..bu işler karışık ,farklı düşünceler var..ordakilerinde çogunun kafası yıkanmış vaziyette..Ben hep diyorum Amerikanın kölesi yapmak istiyorlar bizi diye..belkide farklı noktalardan bakıyorum..şimdi ayrıntılara girip daha çok tartışmada yaratmak istemiyorum..hatta hiç tartışmak istemiyorum..

beyazgül
Yönetici
Yönetici

Mesaj gönderen beyazgül » 25 Ara 2006 10:21

Piremerd yazdı:
beyazgül yazdı:..hepimiz aynı haklara sahip değilmiyiz zaten..
Malesef hiçbir zaman aynı haklara sahip olmadık!

En basitinden ve önemlisi olarak Kürtler dillerini kullanamıyorlar!
Türkiye'de onlarca tv kanalı var ve hepsi türkçe yayın yapıyor!
Buna karşılık kürtçe yayın yapan bir ulusal kanal yok.
Yayın yapan tv kanallarının hiçbirinde kürtçeye yönelik bir program yok!
Çok nadir bir kürtçe şarkı çalınsa o da olay oluyor!

Hiçbir okulda kürtçe eğitim verilmiyor!

Hala kürtçe isimler üzerinde yasaklar var!

Hala kürtlere "siz bir millet değilsiniz,türksünüz" deniliyor!

Bir türk olarak kendi dilini ne kadar kullanabiliyorsan ben de bir kürt olarak kendi dilimi o derecede kullanmak isterim.

şimdi etrafına bir bak bakalım gerçekten kaç tane türk soyuna dayanan türk bulucaksın etrafında..işte sizin yaptığınız demokrasi anlayışını çürütüyor..türkiye okadar karışık bir ülke ki..bunu bildiğini biliyorum ama dil meselesi farklı bir boyut :!: tek siz mi varsınız bu ülkede dilini kullanamayan..şimdi size dil kullanımı getirilse diğer vatandaşlara haksızlık olmucakmı :!:
Bir ülkenin en önemli unsuru dilidir arkadaşlar..dil bozulmaya başlayınca ülke içten içe çökmeye başlar..dalgalanmala olur..ülkemizde ozaman lazlar,arnavutlar,çerkezler,gürcüler falan filan dahada sıralanır bunlar hepsi kendi dillerini kulanmak isteyecektir..kendi dillerinde eğitim verilmesini isteyecektir..

tabiki dilinizi unutun yada kaybedin diye bişey diyemem..hepiniz evlatlarınıza öğretin dillerini hiç bir zaman kaybetmesinler..ama tek size bu hak tanınamaz..ama belli bir radyoların olupda kendi kültürünüzde şarkılar dinlemenize bişey diyemem çünkü ben bile sizin müziklerinizi seviyorum :)
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Ruh Hali:Mutlu
Burç:Kova
Takım:Galatasaray

Mesaj gönderen Siyabend » 25 Ara 2006 13:14

Dil konusunda Kürtler dışındaki topluluklar buna sıcak bakmıyor!
Yani dillerini koruma amaçlı bir faaliyetleri yok ve istekleri de pek yoktur!
Bu noktada Kürtlere bu hakkın verilmesi diğerlerine haksızlık olmaz!
Şurada dile getirilen herkesin kendi dilini kullanabilmesidir!
İnsanlara zorla sen kendi anadilini kullanacaksın denilemeyeceğine göre
burdaki endişe pek önemli olmasa gerek!
İkinci bir önemli nokta varki,o da Kürtlerin nufüs yoğunluğudur!
Kürtlerle diğerr toplulukları aynı kefeye koymak haksızlık olur!
Bence bunu dile getirmek bir kaçış yöntemidir!
ARIAGA
Onbaşı
Onbaşı

kurtler disinda dilini ogrenmek istiyen baska kimse yok

Mesaj gönderen ARIAGA » 25 Ara 2006 13:46

SAYIN SIYABEND O ZAMAN .WWW.LAZURI.COM.SITESINE BAKMANIZI TAVSIYE EDERIM.TURKIYEDE GURCU CERKEZ ABAZA CECEN ARAP ARNAVUT ERMENI RUM SITELERI HEPSI VAR AMA BU TOPLULUKLAR SAYILARI AZ OLDUGU ICIN KORKUDAN SESINI CIKARMIYORLAR ,AYRICA TUKIYEDE BU TULULUKLARI KURTLERLE KIYASLIYORLAR BENCE BU YANLIS BU TOPLULUKLAR BAZILARI SONRADAN TURKIYEYE GOC ETMISLER AMA KURTLER BOLGENIN EN ESKI HALKI KURTLER GOCMEN DEGIL .SELAMLAR.
beyazgül
Yönetici
Yönetici

Mesaj gönderen beyazgül » 25 Ara 2006 13:55

bir topluluğa bu hak verildiği zaman diğer toplulukların sessiz kalacağını düşünmüyorum..Nüfus yoğunluğunun azlığı yada çokluğu ilede alakalı bir şey değil bu..insan hakları ile ilgili bence..ozaman demokrasi resmen çökertilmiş olup haksızlık yapılmış olur..hem nasıl böyle bir şey olabilir anlamıyorum ki..çevremizde bi kürtçe bi türkçe bir farklı dillerde konuşan insanlar olsa kargaşa çıkar.

Belki şu yapılabilir kürtçe eğitim zaten verilemezde.onun yerine seçmeli diller konulabilir.mesela Türkiyeyi oluşturan toplulukların dilleri ders olarak anlatılabilir..

Ayrıca zaten çevremizde bir sürü insan kürtçe konuşabiliyor..Geçen belediyedim beyefendinin biri telefonda yüksek sesle rahatlıkla kürtçe konuşabiliyordu..kimsede hiç birşey demedi..garip bakışlar bile olmadı..herkes kendi halinde işine devam etti.Eskisi gibi katı değil hiçbirşey.. :!:
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Burç:Kova

Mesaj gönderen Siyabend » 25 Ara 2006 18:32

ARIAGA yazdı:SAYIN SIYABEND O ZAMAN .WWW.LAZURI.COM.SITESINE BAKMANIZI TAVSIYE EDERIM.TURKIYEDE GURCU CERKEZ ABAZA CECEN ARAP ARNAVUT ERMENI RUM SITELERI HEPSI VAR AMA BU TOPLULUKLAR SAYILARI AZ OLDUGU ICIN KORKUDAN SESINI CIKARMIYORLAR ,AYRICA TUKIYEDE BU TULULUKLARI KURTLERLE KIYASLIYORLAR BENCE BU YANLIS BU TOPLULUKLAR BAZILARI SONRADAN TURKIYEYE GOC ETMISLER AMA KURTLER BOLGENIN EN ESKI HALKI KURTLER GOCMEN DEGIL .SELAMLAR.
Sanırım yazdıklarımı yanlış anlamışsın,zira şu an yazdıklarına paralel bir söylem içindeyim!
Kürtler dışındaki toplulukların sessiz kalmasında 2 önemli etken vardır!
1-Yoğun bir şekilde uygulanan ve Kürtler dışındaki toplulukların üzerinde fazlaca etksaini hissttiren asimilasyon çalışmalarıdır!
2-Yine yoğun bir şekilde uygulanan baskılar!

Bu iki nedenden dolayı Kürtler dışındaki toplulukların sesi ya hiç çıkmaz oldu ya da çok cılız çıkabildi.
Tabi burada nufüs yoğunluğunun etkisinin olduğunu düşünüyorum.
Zira Kürtler yaşadıkları yerde mutlak bir nufüs üstünlüğüne sahiptir!
Diğer topluluklar ise bir nevi misafir olarak geldikleri yerlerde
bir başkaldırı akıllarından bile geçirmemişlkerdir.
Kaldıki bir amaca ulaşmak için bir çaba gösterilmesi gerekir!

Misal Irak'taki Türkmenler sonuna kadar Saddam'ı destekledi ama Saddam düşünce çıkıp "biz de yönetimde yer almak istiyoruz" dediler!
Hiç bir aktif çalışma içinde olmadan bir başarı elde etmek imkansızdır!
beyazgül yazdı: bir topluluğa bu hak verildiği zaman diğer toplulukların sessiz kalacağını düşünmüyorum..Nüfus yoğunluğunun azlığı yada çokluğu ilede alakalı bir şey değil bu..insan hakları ile ilgili bence..ozaman demokrasi resmen çökertilmiş olup haksızlık yapılmış olur..hem nasıl böyle bir şey olabilir anlamıyorum ki..çevremizde bi kürtçe bi türkçe bir farklı dillerde konuşan insanlar olsa kargaşa çıkar.

Belki şu yapılabilir kürtçe eğitim zaten verilemezde.onun yerine seçmeli diller konulabilir.mesela Türkiyeyi oluşturan toplulukların dilleri ders olarak anlatılabilir..

Ayrıca zaten çevremizde bir sürü insan kürtçe konuşabiliyor..Geçen belediyedim beyefendinin biri telefonda yüksek sesle rahatlıkla kürtçe konuşabiliyordu..kimsede hiç birşey demedi..garip bakışlar bile olmadı..herkes kendi halinde işine devam etti.Eskisi gibi katı değil hiçbirşey.. .
Herkesin kendi diliyle konuşmasının hiçbir şekilde kargaşaya sebep olacağını sanmıyorum.Sonuçta ortak bir dil olarak zaten herkes Türkçeyi bilecektir.

Son paragrafta bir örnek vermişsin ve "garip bakışlar bile olmadı.."
demisin ama bu olaya bakış açın zaten bir şaşkınlık içinde olduğunu gösteriyor!

Eskiye göre tabiki çok güzel gelişmeler var ama bunların yetersiz olduğunu düşünüyoruz!
Ve her zaman söylüyoruz,bizi anlamak için kendinizi bir an için bizim yerimize koyun.
Kürtler devleti yönetiyor,herşey kürtçe ve siz Türkçe konuşmak istiyorsunuz,şu an sizin verdiğiniz tepkiyi kürtler verseydi ne düşünürdünüz?
sinan
Yüzbaşı
Yüzbaşı

Re: Yaşar Kemal Kürt konferansında

Mesaj gönderen sinan » 22 Eyl 2008 00:40

bence sevgili beyaz gül sen git tarih oku, neden diye kızmadan önce bir uyarı daha tarihi oku diyorsam devletin yazdığı tarihi değil anadoluda hasta osmanlıların ve özellikle anadolunun yazdığı tarihi oku, oku hamidiye alaylarının neden önce işgale izin verip sonra tekrar savaşmaya başladığını oku...en azından olaylara bakış açında bir zengilik olur,şeyh saitin neden idam edildiğini oku, lozan öncesi istanbul nufusunun yapısı vs vs

“Gündem & Haberler” sayfasına dön