Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Yahya Ataş'a Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi okuduğu için 'Anarşiye yol açmak' gerekçesiyle 15 gün okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Ataş, "Rektörlüğün Kürtçe'ye yönelik bu yaklaşımı düşündürücüdür" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü bir ilke imza atarak, Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat Gazetesi okuyan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Yusuf Ataş'a 15 gün okuldan uzaklaştırma cezası verdi. Rektörlük ceza gerekçesinde de bir ilke imza attı ve Ataş'ı "Kürtçe gazete okumak ve propagandasını yapmak suretiyle anarşiye yol açmak" ile suçladı.
'Asıl şaşırdığım kararın gerekçesi'
Cezanın şaşkınlığını yaşayan Ataş, üniversite yönetiminin bakış açısının düşündürücü olduğunu söyledi. Azadiya Welat Gazetesi'nin bayilerde satılan bir gazete olduğuna dikkat çeken Ataş, "Ben üniversite içinde bir grup yurtsever öğrencinin açtığı Azadiya Welat standında oturarak gazete okuyordum. Ceza aldım. Asıl şaşırdığım soruşturmanın açılması değil, kararın gerekçesiydi. Kararda Kürtçe gazete okuyarak anarşiye yol açtığım iddia ediliyordu. Anarşinin halk arasında ne anlamda kullanıldığı bilinir. DEÜ yönetiminin Kürtçe'ye yönelik bu yaklaşımının sorgulanması gerekir" dedi. Ataş, bundan sonra da üniversite içinde veya dışarıda Azadiya Welat Gazetesi'ni okumaya devam edeceğini söyledi.
DEÜ'de sık karşılaşılan bir durum
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Kürtçe'ye ve Kürt öğrencilere yönelik tutumunun yeni olmadığına dikkat çeken Ataş, şunları söyledi: "Üniversitede demokrat, yurtsever öğrenciler üzerindeki anti-demokratik uygulamalar sık karşılaşılan bir durumdur. Geçtiğimiz yıllarda da buna benzer soruşturmalar ve uzaklaştırma cezaları sıkça veriliyordu. Üniversite yönetimi baskıcı bir tavırla muhalif öğrencileri sindirmeye çalışıyor. DEÜ yönetimini hemen hemen herkes tarafından serbest olduğu dile getirilen Kürtçe'ye yönelik yaklaşımını ve öğrenciler üzerinde kurmaya çalıştığı baskı mekanizmasını bir kez daha gözden geçirmeye çağırıyorum."
MUSTAFA AYDIN-DİHA