Nobel Barış Ödülü Finlandiyalı Ahtisaari’ye Verildi

Gündemdeki olaylar,tartışmalar
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Ruh Hali:Mutlu
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Nobel Barış Ödülü Finlandiyalı Ahtisaari’ye Verildi

Mesaj gönderen Siyabend » 10 Eki 2008 12:41

Norveç Nobel Komitesi, Nobel Barış Ödülü’nün Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari’e dünyadaki birçok soruna arabuluculuk yaptığı için verildiğini açıkladı.

Nobel Komite Başkanı Ole Danbolt Mjoes, başta Endonezya’nın Aceh bölgesi olmak üzere barış anlaşmalarını sağlayan 71 yaşındaki Ahtisaari’nin, “uluslar arası sorunları çözmek amacıyla 30 yıldan fazla bir süre boyunca bir çok kıtada gösterdiği önemli çabalarından ötürü” ödüllendirildiğini söyledi.

Bu yıl 197 şahsiyet ve organizasyon Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak gösterilmişti. Nobel Ödülü bir madalya, bir diploma ve 10 milyon İsveç Frankı’ndan (1 milyon euro) oluşuyor. Barış Ödülü 10 Aralık’ta Oslo’da verilecek.

Ahtisaari, Namibya, Kuzey İrlanda, Balkanlar ve Aceh’te arabuluculuk yaptı. 2005 yılında Aceh’te bir anlaşmayı kolaylaştırmak için gösterdiği çabalarla tanındı. Ancak bağımsızlığını tek taraflı olarak Şubat ayında ilan eden Kosova’da arabuluculuğu başarısızlıkla sonuçlandı.

KÜRT SORUNUNDA ARABULUCU OLMADI

Ahtisaari Kürt sorunu için arabuluculuk yapmaya sıcak bakmıyordu. Mart 2008’de Finlandiya parlamentosunda bir basın toplantısı düzenleyen Ahtisaari, Kürt sorunu konusunda arabulucu olup olmayacağı sorulduğunda ,"Benden birçok kişi bizden yardım talebinde bulunuyor ancak benim bu konuda zamanım yok. Ben daha çok bütün çabamı Kosova sorunu için harcıyorum. Umarım Türkiye’deki söz konusu olan sorunda bir şekli ile ele alınır ve çözüme kavuşturulur’’ şeklinde cevap vermişti.

Namibya'nın bağımsızlığı için mücadele eden SWAPO gerillalarıyla Güney Afrika arasında irtibat kuran, IRA ile İngiltere arasında bir dönem mekik dokuyan ve BM'nin Kosova özel temsilcisi olan Finlandiya'nın eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin ismi Kürt sorununun çözümü için Öcalan tarafından gündeme getirilmişti.

“Gündem & Haberler” sayfasına dön