Hermann Wilhelm Göring

Ünlü şahsiyetlerin hayat hikayeleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Hermann Wilhelm Göring

Mesaj gönderen Siyabend » 16 Eki 2008 11:05

Hermann Wilhelm Göring (12 Ocak 1893 - 15 Ekim 1946)

İkinci Dünya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri komutanı ve Nazi Almanyası'nın önemli politikacısı.

12 Ocak 1893’de Rosenheim’da doğdu. Çok başarılı bir hakimin oğluydu ve bütün gençliğini sıkıntı çekmeden geçirmişti. 1914 yılında Alman Ordusu’na teğmen olarak katıldı. Çocukluğundan beri bir pilot olmayı istiyordu fakat şartlar onu Kara Kuvvetlerine teğmen yapmıştı. Kısa zaman içerisinde Hava Kuvvetlerine geçmeyi başardı. Derken Birinci Dünya Savaşı başladı. Pilotluktaki marifetini fazlasıyla gösterdi ve Richthofen savaş filosunu yönetti. Savaş sırasında 22 adet düşman uçağını düşürdü ve 1.Sınıf Şeref Madalyası (Pour le Merite) aldı. Savaş kaybedilmişti fakat Herrman Goering halkın gözünde bir savaş kahramanıydı.

Savaş sonrasında Danimarka ve İsveç’te gösteri uçuşları yaptı. İlk karısı olan Karin ile burada tanışıp Şubat 1922’de Münih’te evlendi.

Almanya’ya döndüğü yıllarda NSDAP içerisinde yer aldı. Tüm halk tarafından tanınması ve sevilmesi onu parti içerisinde saygın bir yere getirmişti. Hitler de 1922 yılında SA’nın sorumluluğunu Göring’e verdi. 1922 yılı Göring’in en iyi yıllarıydı çünkü 1923 yılındaki başarısızlıkla sonuçlanan Münih Birahane Darbesi sonrası, gerek baskılar gerekse Hitler’in yokluğunun vermiş olduğu boşluk neticesinde Avusturya’ya oradan İtalya’ya ve son olarak İsveç’e kaçmak zorunda kaldı. Bu kaçaklık dönemi içerisinde çeşitli ruhsal problemler yaşadı. Bir zamanların efsane pilotu, şimdilerde bir kaçaktı ve bu durum onu çok etkiliyordu. Kendisini içkiye verdi ve bir alkolik olmak üzereyken, iyi haber Almanya’dan geldi. Hitler artık dışarıdaydı ve gerekli düzeni tamamen sağlamıştı. Akabinde yapılan seçimlerde NSDAP büyük bir patlama yaptı. Takip eden beş yıl içerisinde Göering, Hitler’in en büyük yardımcısı oldu. Çevresi çok geniş olan Göering,bu zaman zarfı içerisinde bütün sanayici, iş adamları, ordu yetkilileri gibi önemli kişilerle Hitler için görüşüp yanlarına çekiyordu.

Bu çalışmalar boşa çıkmadı ve Hitler iktidara geldi. Hitler’in iktidarından sonra Prusya başvekili oldu ve akabinde Gestapo’yu kurdu. Çok iyi organize edilmiş bir olay olan Reichstag yangınını kendisi planladı ve yönetti.[kaynak belirtilmeli] Yahudi görünümlü ve komünist slogan atan bir grup Gestapo subayı,[kaynak belirtilmeli] Reichstag(Meclis)’i gece yarısı ateşe verip ortadan kayboldular.[kaynak belirtilmeli] Gestapo’nun yardımıyla oluşturulan görgü tanıkları sayesinde bütün Almanya bu yangını Yahudilerin çıkarttığını düşündü.[kaynak belirtilmeli]

Hitler’e toplama kampları fikrini verdi fakat bilinenin aksine toplama kampları Yahudileri için kurulmamıştı. Göring’e göre bazı suçlular hapishanelerden başka daha tecrit edilmiş yerlerde tutulmalıydı. Bunun için de en uygun proje toplama kamplarıydı. Savaşın başlaması ve öncesinde toplama kamplarına Yahudi, Çingene ve savaş esirleri konulmaya başladı (bakınız Toplama kampları).

1934 yılında Gestapo’yu Himmler’e devretti. Bu olaydan sonra önceleri gizlice, daha sonraları Versailles Antlaşmasının geçerliliğini yitirmesiyle Alman Hava Kuvvetlerini (Luftwaffe) kurdu ve geliştirdi.

Savaşın başlamasıyla beraber Luftwaffe dünyanın en etkili ve güçlü hava kuvvetleriydi. Bunun tek sebebi Herrman Göering’in eski bir pilot olması ve gerek pilotluğun gerekse hava kuvvetlerinin sıkıntılarını yakından bilmesidir.

Savaşın ilerleyen dönemlerinde Göring’in yapamayacağı görevleri kabul etmesi sonucu kendisini adeta soyutladı ve savaşın tek suçlusu gibi görmeye başladı. Herrman Göring’in ilk büyük hatası 1940 yılındaki İngiltere’nin bombalanmasındaki zamanlama hatası, 1942’de Stalingrad’daki 6.orduya ikmal ve yardım desteğinin kötü hava şartları yüzünden başarısız olmasıdır. Stalingrad’daki hava şartlarında hiçbir uçağın gerekli yardımı yapamayacağını kendisi de biliyordu fakat Hitler’e hayır dememek için bu görevi kabul etti.

Savaş bittikten sonra,karısı ve çocuğuyla beraber bir Amerikan karargahına gidip teslim oldu. Göring o kadar büyük bir isim yapmıştı ki Amerikan askerleri bile kendisine çok büyük saygı gösteriyordu. Nürnberg mahkemesinde kendinden emin tavırları ve yöneltilen bütün suçlamalara verdiği akıllıca cevaplar sayesinde diğer Nazi subaylarını da etkisi altına almıştı. Bunu fark eden mahkeme, Göring’in diğer mahkumlardan ayrı tutulmasına karar verdi. Bazı Nazi subayları suçlarını inkar ederken, Herrman Göring çoğu suçlamayı kabul etti ve Hitler’e bağlılığını son dakikaya kadar sürdürdü. Mahkemenin hakkında verdiği idam kararının infazından birkaç saat önce, kendisine bakan askerden özel kutusunu istedi, o kutunun içerisinde tıpkı Himmler gibi Potasyum Siyanür kapsülünü içti ve asılmadan hayatına son verdi.


Cevapla

“Biyografi” sayfasına dön