Bob Ross: Resim Teknikleri

Hayatın ilginç görüntüleri
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Bob Ross: Resim Teknikleri

Mesaj gönderen Siyabend » 25 Ara 2010 19:17

Bob Norman Ross (d. 29 Ekim 1942 – ö. 4 Temmuz 1995), Birleşik Amerikalı ressam ve televizyoncudur.

Bob Ross, yarım saat içinde doğa resimleri yaptığı, uzun yıllar devam eden Resim Sevinci programıyla tanınmıştır. Özgün adı "The Joy of Painting" olan bu program, Türkiye’de de TRT 2’de yayınlanmıştır.

Ressam, yakalandığı Lenf Bezi Kanseri nedeniyle, 1995’te hayatını kaybetmiştir. Hazırladığı televizyon programları hâlâ dünya genelinde yayımlanmaktadır..

1943 yılında Florida eyaletine bağlı Daytona’da doğdu. Okulun ona göre olmadığını anlayıp 14 yaşında okuldan ayrıldı ve ABD Hava Kuvvetleri’ne yazıldı. İlk resim çalışmalarına Alaska’daki United Service Organizations kulübünde başladı.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra, çeşitli sanat okullarına devam etti. Daha sonra onun en büyük rakibi haline dönüşen William Alexander’dan özel yağlıboya tekniğini öğrendi. Bu teknik sayesinde, ıslak boyaları birbirinin üzerine uygulayarak, tek bir tabloyu bir saatten az bir zamanda tamamlayabiliyordu. Bunlar genellikle manzara resimleriydi.

Ross, 1983 yılında, ulusal televizyonda kendi tekniğinin sırlarını izleyicilerle paylaştığı "the joy of painting" isimli programında sevimli arkadaş canlısı resimleri çizmeyi öğretti bizlere. Ona göre herkes ressamdır, tek sorun cahil olmamız. Kendi değimiyle bu durumu şu şekilde açıklıyor;

"Herkesin içerisinde bir yetenek ve ressamlık vardır; yarım saat verilirse herkes benim öğrettiğim şekilde manzara çizebilir."

Uzun yıllar Alaska’da çalışan ressamın dağ ve kış manzaralarını bu kadar çok sevmesini burada geçirdiği zamanlara bağlayabiliriz. Yarım saatlik televizyon programında; "Şimdi dallarında sincapların yaşadığı mutlu bir ağaç yapalım, şuraya üzerine kunduzların çıkıp güneşleneceği bir kayalık çizelim, gölümüzü içinde küçük canlıların yaşadığı mutlu çalılarla süsleyelim..." sözleriyle ve hatta yanında getirdiği sincabıyla Ross, çizdiği manzaralarda yaşıyor, izleyicilerini yaşatıyordu.

Bu kadar ilgiyle izlenmesinin sebeplerinden biri de izleyicinin yüreğini ağzına getiren sürprizler yapmasıydı. Çizdiği muhteşem bir dağ veya göl manzarasının üzerine, ıspatulasının ucuna aldığı siyah boya ile kocaman bir çizgi çizerek, şaşkına dönen izleyicisini, biraz daha şaşırtarak o çizgiyi en az manzara kadar güzel bir çam ağacına ya da eski bir dağ kulübesine dönüştürürdü. Bunu yaparken de sanatçı kendi kendine "Şimdi diyorsunuzdur Bob ne yaptın, resmi mahvettin; ama bu birazdan mutlu bir ağaca dönüşecek." ya da "Bir zamanlar içinde yaşlı bir oduncunun huzur içinde yaşadığı bir kulübe yapmaya ne dersiniz?" derdi. İşte bu hız izleyiciyi yarım saatliğine de olsa ekran başından alıp Ross’un fırçasının veya ıspatulasının ucundaki manzaraya götürüyordu...

Bob Ross’un televizyon programı, İran’dan İskandinav ülkelerine, Meksika’dan Uzakdoğu’ya kadar dünyanın dört bir tarafında izleniliyor. Sanatçı, resim tekniği, tekniğe has boyaları ve fırçaları ile resim alanında çığır açtı. "Yaş üstüne yaş" adı verilen bu teknikle herkes kısa sürede yağlıboya resim yapabiliyor. Bu hız ve kolaylık akla ’fast food’u getiriyor ve Ross’un Amerikalı olmasından yola çıkılarak onun için "fast food resmin babası" yorumu yapılabilir. Ross, bu kadar ilgi görse de ressamlar ve eleştirmenler onu ressam olarak kabul etmiyor. Zaten Ross’un resim tekniği bir sanat olarak değil boş zamanların değerlendirileceği, stres atılabilecek bir faaliyet olarak ün saldı.

Ross, 300’den fazla televizyon kanalında programı gösterilmeye, kendi tasarımı fırçaları ve boyaları yok satmaya başlayınca sadık öğrencileri ile birlikte kendi adına bir şirket kurdu. Bu şirketin bugün dünya üzerinde 27 ülkede distribütörü var. Bu ülkelerde Bob Ross’un boyaları, fırçaları, tekniğinin anlatıldığı kitapları ve CD’leri satılıyor. Şirketin kendi eğitmenleri, dünyanın dört bir tarafında eğitmenler yetiştiriyor. Şirketin bir yıl önce Türkiye distribütörlüğünü verdiği Art Boya bu sürede 40 sertifikalı Bob Ross eğitmeni yetiştirmiş.

1993 yılına kadar 11 yıl boyunca, Türkiye’de "Resim Sevinci" olarak gösterilen "Joy of Painting" adlı programını çeken Bob Ross, lenf kanseri olduğunu öğrenince programına son verdi. Sanatçı 1995’te de lenf kanserinden 52 yaşında öldü. Ardından programa bir süre oğlu devam etti.

Şirketinin geliri ölümünden sonra yüzde 70 oranında arttı ve tekniği de "Vahşi Doğa", ’Çiçekler’ ve ’Portreler’ başlığıyla geliştirildi.

http://www.juzztv.com/watch_video.php?v=89634X23SGUS


Cevapla

“İlginç Videolar” sayfasına dön