Kürt Yemek Kültürü Kitaplaştı

Okunmaya değer kitapları tanıtın
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Kürt Yemek Kültürü Kitaplaştı

Mesaj gönderen Siyabend » 16 Oca 2010 12:31

İtalyan Mirella Galetti Torino’da yaşayan Kerküklü Kürt restorancı Fuad Rahman ile birlikte Kürt mutfağını kitaplaştırdı.

Mirella Galletti’nin ‘Kürt Yemek Kültürü’ isimli kitabın ilk bölümde, Kürtlerin geleneksel beslenme alışkanlıklarını anlatan bir yazı yer alıyor. Galletti, yerel ürünleri ve kırsal yaşam tarzının yanısıra dini baskılarla beraber, Arap, Pers yada Osmanlı komşularının etkilerini de ortaya koyarak Kürdistan’daki damak kültürünün coğrafi ve tarihsel olarak bir özetini sunuyor.

XX. yüzyıl sonu Kürt mutfağına da bir bölüm ayıran yazar burada modern çağlarda Kürtlerin yaşam tarzı ve yerel kültür alanlarında meydana gelen değişikliklere de dikkat çekiyor.

Kitabın ikinci bölümünde, Mem û Zîn gibi klasik Kürt edebiyatının büyük eserlerinde ya da popüler şiirlerde ve hatta Erebê Şemo’nun kalemine yansıyanlarda adı geçen yemekler, bayramlar ve içeceklerle beraber edebi bir genel özet yer alıyor.

Son olarak da Marco Polo’dan Giuseppe Anaclerio’ya, Pietro della Valle’den Giuseppe Campanile’ye varan seyyah öyküleri antolojisi yardımıyla, yüzyıllar boyunca yabancıların görmüş olduğu “Kürt misafirperverliği”ne ve onlara sunulan yemeklere tarihsel bir bakış sunuluyor.

Son bölüm, Kürt yemeklerini oluşturan geleneksel ve sürekli kullanılan besinler doğrultusunda sınıflandırılmış bir dizi tarif içeriyor.

Bibliyografyada ise Kürdistan’ın en meşhur ve en sevilen yemekleri, halife sofralarının hatıralarını ve eski Perslerin görkemini günümüze taşırken, tüm İslam tarihi ve daha öncesindeki beslenme alışkanlıklarının tarihinin isabetli bir genel özetini sunuluyor.

Napoli Üniversitesinde İslam ülkeleri tarihi doçent olan Mirella Galetti, Kürdistan ve Kürtler hakkında sayısız makalelere ve kitapları bulunuyor. En son Storia della Siria contemporanea (2006) (Günümüzde Suriye) adlı eseri yazdı.

Kerkük’lü Fuad Rahman ise şu anda Torino’da Kürt, Arap, İran ve Türk yemekleri yapılan Kerkük Cafe adlı bir restoran işletiyor.

ANF NEWS AGENCY


Newroz
Yönetici
Yönetici
Mesajlar:1097
Kayıt:06 Ara 2006 16:10
Ruh Hali:Huzurlu
Cinsiyet:Kadın

Re: Kürt Yemek Kültürü Kitaplaştı

Mesaj gönderen Newroz » 16 Oca 2010 20:03

hadi hayırlısı bekliyoruz kitap yayınlansın burda da alalım ya
Cevapla

“Kitaplık” sayfasına dön