Şempanzenin Rakibi Karga

Teknolojik gelişmeler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Şempanzenin Rakibi Karga

Mesaj gönderen Siyabend » 07 Haz 2009 12:23

Bilim adamları, kargaların da şempanzeler gibi hedeflerine ulaşmak için alet kullanabildiğini, dahası, bu aletleri yoktan yaratabildiğini tesbit etti.

Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Cambridge Üniversitesi’nden Chris Bird liderliğinde Londra Üniversitesi’nden bir ekip, araştırmalarında beş yaşındaki Cook, Connely, Fry ve Monroe adlı dört kargayla çalıştı.

Yapılan bir dizi deneyde bu kuşlar, taş atmak suretiyle bir düzlemi yıkmayı ve altındaki solucana ulaşmayı hızlı bir şekilde öğrendi. Kargalar bu deneyde, eğitim görmeden doğru boyuttaki ve ağırlıktaki taşı seçme kabiliyetine sahip olduklarını da ortaya koydu.

Araştırmacılar, yapılan bir dizi çalışma esnasında, bu kuşların yoktan var etme kabiliyetlerine de tanık oldu. Zira kargalar, bir tüpün dibindeki solucana ulaşabilmek için bir tel parçasını gagalarıyla büküp kanca şekline sokacak düzeyde soyut düşünce ve beceri sahibi olduklarını gösterdi.

Kargalardan üçü kancayı ilk denemede yaparken, Monroe dördüncü denemesinde başarılı oldu.
Kargalar, daha karmaşık bir deneyde de solucana ulaşmak için iki aşamadan geçmeyi başardı.

İlk aşamada bir düzlemi devirmek için doğru boyuttaki taşı seçen kuşlar, ikinci aşamada solucanı elde edebilmek için ikinci bir taş kullandılar.

Chris Bird kuşların bu kabiliyetlerini kısıtlandıkları bir ortamda kullandığına dikkat çekerek, bu akıllı hayvanların doğal hayatta besin sıkıntısı çekmediği için alet kullanmaya ihtiyaç duymadığını belirtti ve kargaların bu becerilerinin esaret altında içgüdüsel olarak ortaya çıktığını söyledi.

Uzmanlar, kargaların alet kullanma kabiliyetlerinin, fiziksel zekâya bağlı olabileceğine inanıyor. Bu yolla şempanzelere rakip çıkan kargaların, “duygusal zekâya” sahip olup olmadığı ise şimdilik meçhul.


Cevapla

“Bilim ve Teknoloji” sayfasına dön