İnsan-Domuz Kırması

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
İnsan-Domuz Kırması

Mesaj gönderen Siyabend » 27 Mar 2008 18:29

Ünlü İngiliz yazar Herbert George Welles'in, 19. yüzyılın sonlarında kaleme aldığı ve sinemaya da birkaç kez aktarılan bilimkurgu romanı ‘‘Dr. Moreau'nun Adası’’ romanı, gerçek oluyor. Bilim adamları, insanla hayvanların karışımından melez bir ırkın yaratıldığı romandaki gibi, insan hücresini domuz yumurtasıyla döllendirerek melez bir embriyo elde ettiler.

En son olarak, 1996 yılında, ünlü yönetmen John Frankheimer'in beyazperdeye aktardığı ve başrolünü Marlon Brando'nun oynadığı ‘‘Dr. Moreau'nun Adası’’ filmi, nedense izleyiciden fazla ilgi görmedi. Oysa aynı günlerde, aynı konu üzerinde laboratuvarlarında çalışan bazı bilim adamlarının son derece ilgisini çekiyordu.

Bilim adamları, yıllar süren çalışmalar sonunda, geçtiğimiz günlerde, aynı romanda olduğu gibi, insan hücrelerini domuz yumurtasıyla döllendirerek melez bir embriyo elde etmeyi başardılar. Eğer embriyolar, yerleştirildikleri ana rahminde büyütülüp doğsalardı, yüzde 97 oranında insan, yüzde 3 oranında domuz özellikleri taşıyan bir canlı dünyaya gelmiş olacaktı.

Etik tartışmalara neden olan bu deneyin, yeni tedavi yöntemleri geliştirmek için yapıldığı söyleniyor. Ancak asıl amaç, insanın klonlanmasını yasaklayan yasaların aşılarak, karma embriyorlardan, insan için yedek doku ve organ elde etmek. Bilim adamları, yıllardan beri insana yedek organ üretmenin yollarını arıyor ve bunun için de iki yola başvuruyorlar. Birincisi, klonlama yöntemiyle embriyolardan alınan kök hücrelerle yedek doku ve organ elde etmek. İkincisi ise iç organları insana en çok benzeyen canlı olan domuzdan yararlanmak.

Ancak insan bağışıklık sisteminin, domuz organlarını reddetme olasılığı bir hayli yüksek. Ayrıca yasalar, insan embriyonu üzerinde deneyler yapılmasını kısıtlıyor. İşte bilim adamları şimdi bu yasağı insan hücresini, domuz yumurtasıyla döllendirerek aşmaya çalışıyorlar.

İngiliz The Sunday Times Gazetesi'ne göre, Avustralya'daki Kök Hücre Bilimleri Enstitüsü ve ABD'deki Biotransplant Şirketi, birer insan-domuz melezi embriyo yetiştirdiler. Araştırmacılar, bir insan fetüsünden bir hücre çekirdeği aldılar. Sonra bu hücre çekirdeğini, domuzun yumurta hücresiyle klonladılar. Bir hafta içinde embriyolar, 32 hücreye ulaştı. Biyoteknoloji konusunda öncü iki şirket, daha sonra araştırmanın patentini almak için Avrupa Patent Dairesi'ne başvurdu. Şimdilik melez embriyolar üzerinde deney yapmayı yasaklayan yasalar mevcut değil.

Bu nedenle araştırmanın onaylanabileceğini belirten tıp etiği uzmanları, gelişmeyi endişeyle izliyor. Çünkü bu tarz deneyler, insanın varoluşuna aykırı olan bilimkurgu filmlerindeki insan-hayvan kırması hilkat garibelerini akıllara getiriyor. Son olarak Marlon Brando'nun başrolünü oynadığı ‘‘Dr. Moreau'nun Adası’’ filminde insan-hayvan kırması yaratıklarda, hayvani özellikler giderek ağırlık kazanıyor ve kontrolden çıkıyorlardı.

Bilim adamları kopyalanan bu embriyoların, teorik olarak insan ya da domuz rahmine yerleştirilebileceğini söylüyor. Ancak bu karma embriyoların yaşama olasılığının olup olmadığı bilinmiyor. Bu yaratıkların yaşama şansı olursa yüzde 97 oranında insan, yüzde 3 oranında domuz özellikleri taşıyabileceği belirtiliyor. Çünkü genetik özellikleri içeren DNA'nın yüzde 97'si hücre çekirdeğinde bulunuyor.


Cevapla

“Genetik” sayfasına dön