Fransız Mutfağı, dünyanın en ünlü ve zengin mutfaklarından biridir. Mutfağın zenginliği bölgelere göre farklılık gösteren iklim nedeni ile sahip olduğu sebze, meyve, av ve yetiştirme hayvanlarının çeşitliliğinden olduğu kadar, yemeklerin hazırlanışı, pişirme teknikleri, özellikle de süt, krem, şarap, baharat, çeşitli taze ve kuru ot kullanımından da kaynaklanır.
Fransız Mutfağı genelde et ve sebze ağırlıklı bir mutfaktır. 1962 yılında Katolik kilisesindeki modernleşme hareketi ile birlikte balık da bu mutfakta ağırlıklı bir yere sahip olmuş ve Fransız damak tadına uygun metotlarla pişirilerek mutfaktaki saygın yerini almıştır. Ayrıca deniz ürünleri de Fransız Mutfağı'nın en gözde giriş yemeklerindendir.
Kırmızı ve beyaz etler genellikle beyaz ve kırmızı soslu olarak, özellikle beyaz ve kırmızı şarap kullanılarak pişirilir. Eğer et fırında veya tava ve tencerede kızartılmışsa, yanında genellikle nefis bir sos ile servis yapılır. Sebzeler ise haşlanmış olarak, ya tereyağı veya çeşitli soslarla, ya da gratine veya glase edilerek servis yapılır.
Fransız Mutfağı denilince, dünyaca ünlü ve hemen her mutfakta yerini alınış Amerikalıların "French fry" dedikleri patates kızartması ile giriş yemeği veya tatlı olarak hazırlanabilen sufleleri de unutmamak gerekir.
Tatlılar da Fransız Mutfağında çok önemli bir yer tutar. Meyveli tartlar, kremalı pastalar, baba tatlıları, muslar, çikolata soslu meyveler ve tabii sufleler. Peynir Fransız Mutfağının sihirli kelimesidir. 11 ayrı bölgede en az 350 çeşit peynir üreten Fransızlar öğle ve akşam yemeklerinin sonunda mutlaka peynir yerler. Çiğ veya pişmiş olarak yapılan bu peynirler inek, koyun ve keçi sütlerinden hazırlanır. Bazı Fransız peynirleri bozulacağı için üretildiği bölge dışına taşınamaz.
Fransa'nın gastronomiyle ilgili diğer bir ayrıcalığı da alkollü içkileridir. Tabii bu içkiler içinde en önde gelenler kırmızı ve beyaz şaraplar, şampanyalar, konyaklar ve eau de vie denilen meyve alkolleri ile likörlerdir.
Fransızlar günde üç öğün yemek yer. Sabah kahvaltısında genellikle sütlü kahve içer, tereyağı, reçel, kendilerine özgü nefis ekmekler ve ünlü “Croissant”lardan yerler. Öğle yemeğini daha hafif olarak yiyen Fransızlar, bu yemekte de genellikle, et ve balık çeşitleri ile salata ve sebze tüketirler. En önemli olan akşam yemeği ise, önce "entree" yani "giriş" dedikleri, sıcak veya soğuk bir giriş yemeği, bazen ikisi, et veya balık yanında sebze, daha sonra peynir çeşitleri ve tatlı veya meyveden oluşur.
Soğuk giriş yemekleri; salata çeşitleri, domates ve salatalık, havuç, haşlanmış taze fasulye gibi sebzelerin, tek olarak, sirke, sıvıyağ ve taze otlarla hazırlanan soslar eşliğinde yendiği girişler ve ünlü Fransız şarküteri çeşitlerinden oluşur. Yumurta yalnızca salataların bir parçası değil, tek başına da mayonezle birlikte sık yenen bir giriş yemeğidir. Ayrıca kavun, soğuk etler ve özellikle de glase edilmiş av etleri sevilen ve çok özel giriş yemekleri arasındadır.
Sıcak girişler ise yine başlıbaşına birer sanat eseri olduğu gibi çeşitleri açısından da çok zengindir. Bu sıcak girişler, kişler, börek çeşitleri, volovanlar, sufleler, gratineler, terrinler, bıldırcın, keklik gibi av hayvanlarının değişik ve özel hazırlanmış etleri, kaz, ördek ve tavuk ciğerleridir.
Tüm deniz mahsülleri ve çorbalar ise sıcak ve soğuk olarak hazırlanarak yine bu iki giriş yemeği kategorisinde yer alır. Ana yemekler ise av hayvanları etlerinden başlayarak, yine tüm balıklar ve deniz mahsülleri, çeşitli hayvan etleri, sakatat ve yanında yan yemek olarak verilen sebze, makarna ve pirinçten oluşur. Fransızlar ana yemekten sonra yalnızca maruldan yapılmış salata yerler. Bu onları peynir yemeye hazırlar. Salata her zaman yenmeyebilir. Ana yemekten sonra yenen peynirler Fransız Mutfağının en özgün bölümüdür. Özellikle kırmızı şarap ve ünlü Fransız ekmeği peynirlere eşlik eder. Peynirler çiğ veya pişmiş olanlardan seçilerek 2-3 çeşit olarak servis yapılır. Tatlı, akşam yemeğinin en hafif bölümüdür. Genellikle vanilyalı bir krema veya meyveli bir tart akşam yemeğini noktalar.
- Forum ana sayfa GENEL Yaşam Yemek Odası Dünya Mutfakları Avrupa Mutfağı Fransız Mutfağı
- Ara
-
- Zaman: 15 May 2024 05:53
- Tüm zamanlar UTC+03:00
Fransız Mutfak Kültürü
Cevapla
1 mesaj
•1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
“Fransız Mutfağı” sayfasına dön
Geçiş yap
- GENEL
- ↳ Güncel Konular
- ↳ Özgür Düşünce & Felsefe
- ↳ Felsefi Görüşler
- ↳ Filozoflar
- ↳ Gündem & Haberler
- ↳ Serbest Kürsü
- ↳ Köşe Yazıları
- ↳ Röportajlar
- ↳ Bilim ve Teknoloji
- ↳ Maden ve Elementler
- ↳ Araştırma Sonuçları
- ↳ Uzay Araştırmaları
- ↳ İcatlar ve Keşifler
- ↳ Kuram ve Teoriler
- ↳ Evren ve Dünya
- ↳ Bilim Adamları
- ↳ Genetik
- ↳ Doğa
- ↳ Bilelim-Öğrenelim
- ↳ Garip Mevzular
- ↳ Kültür Sanat
- ↳ Edebiyat
- ↳ Şair ve Yazarlar
- ↳ Akımlar
- ↳ Hikayeler
- ↳ Kitaplık
- ↳ Şiir Bahçesi
- ↳ Manidar Sözler
- ↳ Sinema-Tv-Dizi
- ↳ Biyografi
- ↳ Şarkı Sözleri
- ↳ Hayat Bilgisi
- ↳ Beden Dili
- ↳ Fizyognomi
- ↳ Feng Shui
- ↳ Evde Feng Shui
- ↳ Pusula Ekolü
- ↳ Form Ekolü
- ↳ Tablolar
- ↳ Psikoloji
- ↳ Hafıza Geliştirme
- ↳ Kavramlar
- ↳ Modeller
- ↳ Psikolojik Sorunlar
- ↳ Renklerin Etkileri
- ↳ Teoriler
- ↳ Yaklaşımlar
- ↳ Ufoloji
- ↳ İsimler
- ↳ Erkek İsimleri
- ↳ Kız İsimleri
- ↳ Tarih
- ↳ Tarihte Bugün
- ↳ Ocak
- ↳ Şubat
- ↳ Mart
- ↳ Nisan
- ↳ Mayıs
- ↳ Haziran
- ↳ Temmuz
- ↳ Ağustos
- ↳ Eylül
- ↳ Ekim
- ↳ Kasım
- ↳ Aralık
- ↳ Tarihteki İlginç Olaylar
- ↳ Tarihe Geçen Kadınlar
- ↳ Tarihi Gizemler
- ↳ Tarihi Eserler
- ↳ Ülkeler Tarihi
- ↳ Suikastler Tarihi
- ↳ Dünya Tarihinde İlkler
- ↳ Video & Resim
- ↳ İslam ve İnsan
- ↳ Video
- ↳ Yaşam
- ↳ Anketler & Testler
- ↳ Fotoğraf Galerisi
- ↳ Hayvanlar Alemi
- ↳ Resim Galerisi
- ↳ Sağlıklı Yaşam
- ↳ Tıp Sözlüğü
- ↳ Yemek Odası
- ↳ Dünya Mutfakları
- ↳ Osmanlı Saray Mutfağı
- ↳ Amerikan Mutfağı
- ↳ Arjantin Mutfağı
- ↳ Venezuela Mutfağı
- ↳ Meksika Mutfağı
- ↳ Brezilya Mutfağı
- ↳ Afrika Mutfağı
- ↳ Tunus Mutfağı
- ↳ Mısır Mutfağı
- ↳ Fas Mutfağı
- ↳ Güney Afrika Mutfağı
- ↳ Cezayir Mutfağı
- ↳ Avrupa Mutfağı
- ↳ Fransız Mutfağı
- ↳ Yunan Mutfağı
- ↳ Rus Mutfağı
- ↳ Polonya Mutfağı
- ↳ İtalyan Mutfağı
- ↳ Avusturya Mutfağı
- ↳ İspanyol Mutfağı
- ↳ İsveç Mutfağı
- ↳ Hırvat Mutfağı
- ↳ Macar Mutfağı
- ↳ Asya Mutfağı
- ↳ Pakistan Mutfağı
- ↳ Hint Mutfağı
- ↳ Kuveyt Mutfağı
- ↳ Kore Mutfağı
- ↳ İsrail Mutfağı
- ↳ Filipin Mutfağı
- ↳ Afgan Mutfağı
- ↳ Endonezya Mutfağı
- ↳ Çin Mutfağı
- ↳ Tai (Tayland) Mutfağı
- ↳ Japon Mutfağı
- ↳ Türkmen Mutfağı
- ↳ Lübnan Mutfağı
- ↳ Kürt Mutfağı
- ↳ Spor Meydanı
- ↳ Aşk u Meşk
- ↳ Erkekler & Kadınlar
- ↳ Butik Oteller Rehberi
- ↳ Boutique & Small Hotels
- ↳ Spa Hotels
- ↳ Astroloji
- ↳ Burçlar Arası Uyum
- ↳ Türkiye Otelleri
- LIFE
- ↳ Kaynaşma Mekanı
- ↳ Forum Oyunları
- ↳ Tuğçe Baran Düşmanları
- ↳ Muhabbet & Tanışma Faslı
- ↳ Komedi Bölgesi
- ↳ Kaçıkların Mekanı
- ↳ Komik Resimler
- ↳ Flash Oyunlar
- ↳ Animasyonlar
- ↳ Karikatür
- ↳ Video
- ↳ Komik Videolar
- ↳ İlginç Videolar
- ↳ Spor Videoları
- ↳ Seyahat Videoları
- ↳ Medical Videos
- ↳ Gesundheit Videos
- ↳ Video Klip
- ↳ Arapça Video Klip
- ↳ Yabancı Video Klip
- ↳ Kürtçe Video Klip
- ↳ Türkçe Video Klip
- FORUM
- ↳ Yönetim