Japon Mutfak Kültürü

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Japon Mutfak Kültürü

Mesaj gönderen Siyabend » 09 Şub 2009 11:29

Japonya günümüzde hala geleneksel yeme alışkanlığını korumuş ülkelerden biridir. Japonlar günde üç öğün yerler. Bu öğünlerin temel gıdası pirinçtir. Son 30 yılda uluslararası mutfağın Japon Mutfağı üzerindeki etkisi yalnızca kahvaltıda olmuş ve özellikle gençler, kahvaltıda ekmek, tereyağı ve reçel yiyip, kahve ve çay içmeye başlamışlardır. Japonlarda öğlen yemeği hafif olur ve genellikle, çorba, pirinç ve balıktan oluşur. Günün en önemli yemeği akşam yemeğidir. Bu öğünde 4-5 ayrı yemek çeşidi vardır. Bu çeşitler, çorba, balık tabağı ve sebzelerden oluşur.

Japonya adalardan oluşan bir ülke olduğu için halkın beslenmesinde balık ve tüm deniz ürünleri büyük önem taşır. Deniz ürünleri, balık çeşitleri, karides, Istakoz, midye, ahtapot ve benzerleri yanında, ayrıca denizden toplanan sebzelerdir. Bu sebzelerin büyük bir kısmı kıyıdan uzak deniz tabanından toplanan yosunlardır. Bu yosunlar kurutulduktan sonra uzun süre saklanabilir. Kullanılacağı zaman ise suda kaynatılarak yumuşatılır ve gerek bu yosunlar gerekse yosun suyu Japon Mutfağı'nın temelini teşkil eder.

Japonlar balığı ise gerek çiğ, gerek kuru gerekse haşlanmış veya kızarmış olarak yerler. Özellikle "Sashimi" yani çiğ balık yemeği Japon Mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden biridir. Balığın temizlenmesinden başlayarak yanında yenilen soslara kadar çok büyük bir özenle hazırlanır. Tabii çiğ yenen balığın çok taze olması da gerekir.

Japonlar palamut ve benzeri balıkları kurutarak rendelerler ve elde ettikleri balık tozu ile nefis soslar hazırlarlar. Ayrıca balık kılçıklarını kurutarak yemeklerini çeşitli şekillerde bu kılçıklarla süslerler. Yemek süsleri ve yemeğin sunumu Japonlar için çok önemlidir. Genellikle yemeklerde aile fertlerinin her birine küçük dikdörtgen bir tepside yemeği hazırlanır. Bu tepside, çorba, salata ve turşular, tempura ve çiğ balık, yanlarında birlikte yeneceği soslarla sunulur.

Japonlar fazla tatlı yemezler ve genellikle tatlıları çok hafiftir. Tatlı yerine daha çok meyveyi tercih ederler.

Sıcak içecek olarak yeşil çay Japonya'da çok önemlidir. Her yemekten sonra Japonlar yeşil çay içerler. Ayrıca Japonya'da özel çay salonları vardır ve bu salonlarda özel bir törenle yeşil çay içilir. Ama bu geleneksel çay saati, çay içmekten çok bir nevi meditasyon yöntemidir.


Cevapla

“Japon Mutfağı” sayfasına dön