Van'da Kürt mutfağının seçkin örneklerinden olan "Tirşik" yemeğinin tanıtım belgeseli yapılıyor. Çekimlerine başlanan belgesel önümüzdeki günlerde uluslararası kısa film ve belgesel yarışmalarına gönderilecek.
Daha önce Anadolu`da oryantal kültürün bir parçası olan "Tandır", "Hıdrellez" ve "Newroz" ile ilgili hazırladığı belgesellerle tanınan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Radyo-Tv Yayıncılığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Sedat Cereci, bu kez de Kürt mutfağını tanıtmak için çalışmalar başlattı. Ekibiyle birlikte Kürt mutfağının seçkin örneklerinden olan Tirşik yemeğinin tanıtım belgeseli çekilmeye başlandı. Et, erik pestili, pazı ve yumurtadan yapılan Tirşik yemeğinin çekileceği belgeseli ise önümüzdeki günlerde uluslararası kısa film ve belgesel yarışmalarına gönderilecek. Mahallerde çekimi başlayan belgeselde yemeğin malzemesinin alımından hazırlanışı ve servis edilmesine kadar bütün süreçleri detaylı bir şekilde işlenmeye başlandı.
Çekilen belgesel hakkında bilgi veren Sedat Cereci, hazırlanan belgeseli uluslararası kısa film ve belgesel yarışmalarına göndereceğini belirterek, çalışmayla birlikte bölgenin kültürü olan bir yemeğin uluslararası arenada tanıtılmış olacağını kaydetti. Cereci, "Bu bir kültür filmidir. Van'ın eski kültür yemeği olan Tirşik yemeğini tanıtacağız" dedi.
Kürt Yemeği 'Tirşik' Belgesel Oluyor
Re: Kürt Yemeği 'Tirşik' Belgesel Oluyor
hadi hayırlısı yolu açık olsun
Re: Kürt Yemeği 'Tirşik' Belgesel Oluyor
nasıl yapılırmış bu mama :disss
Re: Kürt Yemeği 'Tirşik' Belgesel Oluyor
1 kg Tırşik yaprağı
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
Hazırlanışı:
Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
1 kase yoğurt
1 kg nohut ile dövme
1 çorba kaşığı tuz
4 yemek kaşığı un
Yeterince su
Hazırlanışı:
Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.