Fistül Hastası Nijerli Kadınlara Türkiye’den Yardım Eli

Sağlıklı bir yaşam için önemli bilgiler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Siyabend
Belawela Muhtarı
Belawela Muhtarı
Mesajlar:19658
Kayıt:15 Eki 2006 12:05
Ruh Hali:Mutlu
Cinsiyet:Erkek
Burç:Kova
Takım:Galatasaray
Fistül Hastası Nijerli Kadınlara Türkiye’den Yardım Eli

Mesaj gönderen Siyabend » 21 Eyl 2008 13:33

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke’nin sorumlu olduğu doktor ekibi Nijer’deki kadınlara şifa dağıttı. Dr. Karateke, “Bu ülkenin kendi doktorları yılda sadece 500 fistül hastasını ameliyat edebiliyor. Bizler bu tedavilere destek oluyoruz. 6 kişilik ekibimle iki haftada 12 fistül hastasını ameliyat ettik. Hizmetlerimiz bundan sonra da devam edecek” diyor.

Nijer’de zor doğuma bağlı idrar torbası ile vajina veya rektum ile vajina arasında fistül oluşmuş olan 200 bin kadının tedavisine Türkiye’den destek eli uzandı. Türkiye’den yola çıkan kadın doğum uzmanların sorumlusu olan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, "Nijer’de 200 bin kadının idrar torbalarında zor doğuma bağlı olan fistül var. Nijer''''de fistülün sık görülmesinin başlıca nedeninin, kızların henüz çocuk denecek 12-13 yaşlarında evlendirilip hamile kalması. Bu ülkenin doktorları yılda sadece 500 fistül hastasını ameliyat edebiliyor. Bizler tedavileri hızlandırmaya çalışıyoruz. Kadın doğum uzmanlarından oluşan 6 kişilik ekibimle iki haftada 12 fistül hastasını ameliyat ettik. Zor bir ameliyat. Her sene yaklaşık 2 bin yeni kadın fistül hastası oluyor. Ülkedeki kuraklık, fakirlik ve sağlık hizmetlerinin yaygın olarak sunulmaması hasta sayısını her geçen gün daha da artırıyor" diyor.

Böbrekler de risk altında

Dr. Karateke, Nijerli kadınlar için kabus halinde olan fistül konusunu şöyle anlatıyor:
"Vajene komşu çok önemli iki organ var. Biri idrar torbası, diğeri rektum (kalın barsak). Her iki organ da zor doğumlara bağlı sebeplerle yaralanabiliyor. Gelişmiş ülkelerde daha çok jinekolojik, rahim alma veya sarkıklık ameliyatları esnasında kazara oluyor ama az gelişmiş ülkelerde daha çok obstetrik (doğuma bağlı) olarak karşımıza çıkıyor. Bu fistüller ülkemizdekilerden çok farklı. Mesane ve rektumun doğum esnasında bir basıya maruz kalmasından oluşuyor. Doğum uzun süre gerçekleşemeyince, özellikle annenin pelvis (kalça) kemiğiyle çocuğun başı arasındaki dokular nekroza oluyor. Yani hayatiyetini kaybediyor. Bir süre sonra da vajenle idrar torbası arasında veya vajenle arkadaki rektum arasında olmaması gereken delikler oluşuyor. Fistül yüzünden mesanedeki idrar ve rektumdaki dışkı vajenden gelmeye başlıyor ve kadın idrarını, dışkısını kontrol edemiyor. Sürekli olarak altını ıslatıyor veya dışkı kaçırıyor. Bu bölgenin sürekli ıslak olması genital bölgede ciddi cilt hastalıklarına neden oluyor. Sürekli enfeksiyon olduğu için böbrekler de risk altında."

Nijer’de şu anda 200 bin onarılmamış fistül olgusuna her yıl 2000 olgunun eklendiğini ve yılda sadece 500 olgunun cerrahi tedavisinin yapılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Ateş Karateke, 2009’da Nijer’in başkenti Niemay’da operasyon yapmak üzere şimdiden plan yaptıklarını belirtiyor.

Başbakanlığa bağlı Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın finansal destek sağladığı ekibin Nijer’e gidiş organizasyonu ise Yeryüzü Doktorları Türkiye Şubesi’ne ait. Ekip, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, asistanlar, üroloji uzmanı ve anestezi uzmanından oluşan 6 kişiden oluşuyor.


http://www.serfinaz.com/play/Korku_Geri ... iyat%C4%B1


Cevapla

“Sağlıklı Yaşam” sayfasına dön