Sembusek (Fırında veya Saçta)
- Siyabend
- Belawela Muhtarı
- Mesajlar:19658
- Kayıt:15 Eki 2006 12:05
- Ruh Hali:Mutlu
- Cinsiyet:Erkek
- Burç:Kova
- Takım:Galatasaray
SEMBUSEK :
Mardin'de genelde iki çeşit sembusek yapılmaktadır. Bunlardan birisi evde yapılır, biriside fırınlarda pişirilir.
MALZEMELER : Un, tuz, kıyma, soğan, maydanoz, yeşil biber, karabiber, yumurta, maya
YAPILIŞI :
a) Sac üzerinde pişirilen : 1 kg kıymaya yaklaşık olarak 750 gram soğan çok ufak doğranır ve pembeleşinceye kadar sıvı yağda pişirilir, daha sonra buna kıyma eklenerek pişirilmeye devam edilir. Pişince tuz, kara biber ve maydanoz katılır soğumaya terk edilir. Bu arada tuz katılmış un iyice yoğrulur ve lahmacun büyüklüğünde ince açılarak yarısına pişmiş kıymadan konur. Bu hamurun diğer yarısı yarım ay olacak şekilde katlanır, açık olan kısmı tabak yardımı ile yapıştırılır. (Açık kısmın üstünde tekerlek gibi döndürülen tabak yapışmasını sağlamaktadır). Hazırladığımız bu böreği saç veya teflon tavalarda pişirip servise sunabiliriz.
b) Fırında pişirilen : Bunun içinde aynı şekilde hamur hazırlanır (maya eklenir), hamurun mayalanması beklenir, hamura az sıvı yağ karıştırılır. İç için ise; ince doğranan, soğan, yeşil biber, maydanoz, kara biber, tuz ve kıyma çiğ olarak karıştırılır. (İsteye bağlı olarak içe biber salçası, isot da katılabilir)
Hamur lahmacun gibi açılır yarısına hazırlanan iç konarak boş kalan kısım yarım ay oluşturacak şekilde katlanır ve yine tabak yardımı ile açık kısımlar kapatılır. Bu arada yumurta kırılarak beyazı atılır ve sarısı çırpılır hazırlanan bu böreklere sürülerek fırında pişirilir.
NOT: Fırında pişirilen sembusek diğerinden çok daha hafiftir!
Mardin'de genelde iki çeşit sembusek yapılmaktadır. Bunlardan birisi evde yapılır, biriside fırınlarda pişirilir.
MALZEMELER : Un, tuz, kıyma, soğan, maydanoz, yeşil biber, karabiber, yumurta, maya
YAPILIŞI :
a) Sac üzerinde pişirilen : 1 kg kıymaya yaklaşık olarak 750 gram soğan çok ufak doğranır ve pembeleşinceye kadar sıvı yağda pişirilir, daha sonra buna kıyma eklenerek pişirilmeye devam edilir. Pişince tuz, kara biber ve maydanoz katılır soğumaya terk edilir. Bu arada tuz katılmış un iyice yoğrulur ve lahmacun büyüklüğünde ince açılarak yarısına pişmiş kıymadan konur. Bu hamurun diğer yarısı yarım ay olacak şekilde katlanır, açık olan kısmı tabak yardımı ile yapıştırılır. (Açık kısmın üstünde tekerlek gibi döndürülen tabak yapışmasını sağlamaktadır). Hazırladığımız bu böreği saç veya teflon tavalarda pişirip servise sunabiliriz.
b) Fırında pişirilen : Bunun içinde aynı şekilde hamur hazırlanır (maya eklenir), hamurun mayalanması beklenir, hamura az sıvı yağ karıştırılır. İç için ise; ince doğranan, soğan, yeşil biber, maydanoz, kara biber, tuz ve kıyma çiğ olarak karıştırılır. (İsteye bağlı olarak içe biber salçası, isot da katılabilir)
Hamur lahmacun gibi açılır yarısına hazırlanan iç konarak boş kalan kısım yarım ay oluşturacak şekilde katlanır ve yine tabak yardımı ile açık kısımlar kapatılır. Bu arada yumurta kırılarak beyazı atılır ve sarısı çırpılır hazırlanan bu böreklere sürülerek fırında pişirilir.
NOT: Fırında pişirilen sembusek diğerinden çok daha hafiftir!
-
- Binbaşı
- Mesajlar:1215
- Kayıt:24 Tem 2008 21:39
- Ruh Hali:Huzurlu
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Oğlak
- Takım:Fenerbahçe
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
ismi farklı geldi ama
yaptığım bildiğim birşey
çokta güzel oluyor
teşekkürler abim ismini de öğrenmiş oldum
yaptığım bildiğim birşey
çokta güzel oluyor
teşekkürler abim ismini de öğrenmiş oldum
-
- Yarbay
- Mesajlar:4106
- Kayıt:04 May 2008 17:23
- Ruh Hali:Üzgün
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Koç
- Takım:Galatasaray
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
bizde teflonda yaparız.
ve çok süper yemektir
canım çekti yaw :disss
ve çok süper yemektir
canım çekti yaw :disss
-
- Yarbay
- Mesajlar:3084
- Kayıt:18 Nis 2008 19:07
- Ruh Hali:Mutlu
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Boğa
- Takım:Fenerbahçe
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
bu çiğ börek gibi birşeymi?anlayamadım :yildiz :yildiz
-
- Yarbay
- Mesajlar:4106
- Kayıt:04 May 2008 17:23
- Ruh Hali:Üzgün
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Koç
- Takım:Galatasaray
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
çiğ börek gibi olup olmadığını söylememiz için çiğ börek in ne olduğunu bilmemiz gerek :disss
-
- Yarbay
- Mesajlar:2950
- Kayıt:18 Ara 2008 18:04
- Ruh Hali:Yorgun
- Cinsiyet:Erkek
- Burç:Koç
- Takım:Galatasaray
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
valla bence hiç bir şeye benzemez benzersiz bir tadı var güzel yapıldımı çok severim ben :disss
-
- Yarbay
- Mesajlar:3084
- Kayıt:18 Nis 2008 19:07
- Ruh Hali:Mutlu
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Boğa
- Takım:Fenerbahçe
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
neyse boşver kapatalım bu konuyu ben acıkıyorum yavaş yavaş :kahkk :kahkk
-
- Yarbay
- Mesajlar:2950
- Kayıt:18 Ara 2008 18:04
- Ruh Hali:Yorgun
- Cinsiyet:Erkek
- Burç:Koç
- Takım:Galatasaray
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
:kahkk :kahkk
-
- Yarbay
- Mesajlar:4106
- Kayıt:04 May 2008 17:23
- Ruh Hali:Üzgün
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Koç
- Takım:Galatasaray
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
ben çok güzel yaparım ha
duyurulur :disss
duyurulur :disss
-
- Yarbay
- Mesajlar:3084
- Kayıt:18 Nis 2008 19:07
- Ruh Hali:Mutlu
- Cinsiyet:Kadın
- Burç:Boğa
- Takım:Fenerbahçe
Re: Sembusek (Fırında veya Saçta)
sanamı gelsem bu gece??harbi acıktım :gozz